ßßß Cookit - przepis na Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli

Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dzisiaj naszła mnie ochota na coś w stylu orientalnym ale w moim wydaniu, ostatnio zaopatrzyłam się w filety z różnych ryb, limady, mintaja i właśnie użytego w tym przepisie czarniaka. Jest to ryba z rodziny dorszowatych, ciemniejsza pod skórką, stąd też podejrzewam jej nazwa. Brzmi egzotycznie? Nie martwcie się, kupiłam ją w tesco, na dziale z mrożonkami w paczce po 300g, czyli takiej akurat na dwie osoby. Orientalnie zrobiło się dzięki słodko pikantnym warzywom
szybkie i kolorowe danie na jesienne szare popołudnie.
Składniki na 2 porcje:
op. 300 g Czarniaka ( lub inny filet białej ryby)
op. 450 g miksu dyniowego ( lub innych słodkich warzyw, np miksu marchwiowego)
4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej lub ryżu
1 łyżeczka przyprawy do ryby
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego ( można pominąć)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka chilli w nitkach
1 łyżka papryki suszonej w płatkach
szczypta soli
4 łyżki sezamu
1 łyżka oleju/oliwy
natka lub kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Jeśli macie mrożoną rybę, trzeba ją odmrażać powoli w lodówce, najlepiej wyjść ją dzień wcześniej, jeśli nie macie tyle czasu użyjcie świeżego fileta.
Odsączoną na ręczniku rybę nacieramy czosnkiem niedźwiedzim i przyprawą do ryb. Odstawiamy na 10 minut.
Po 10 minutach do garnka wlewamy ok 3/4 szklanki wody, tyle aby pokryła dno i wrzucamy warzywa. Zakrywamy i dusimy.
Rybę obtaczamy w sezamie, dzięki soli w przyprawie powinna zawilgotnieć i dać przykleić do siebie ziarno, jeśli jednak jest sucha możemy użyć rozbełtanego białka jaja, obtoczyć w nim rybę, a następnie w ww. sezamie.
Smażymy rybę na łyżce oleju, pod przykryciem, jednocześnie kontrolujemy warzywa, aby woda w całości się nie wygotowała.
Gdy zmiękną, dodajemy płatki papryki, nitki chilli, miód i mieszamy, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy chwilę, tak aby całość się połączyła. Doprawiamy do smaku solą.
Ryba smaży/dusi się ok.5 minut więc całość jest gotowa w ok 15-20 minut.
Gorące warzywa nakładamy na talerze, a na nich układamy filety w sezamie dekorujemy pietruszką, ja podałam je z marynowanym na słodko- kwaśno ogórkiem.
Smacznego!
Ania
Powiązane notki:
Złote risotto z kurczakiem z papirusa
Kukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/16/filet-z-czarniaka-w-sezamie-z-warzywami-w-slodkim-sosie-chilli