Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dzisiaj naszła mnie ochota na coś w stylu orientalnym ale w moim wydaniu, ostatnio zaopatrzyłam się w filety z różnych ryb, limady,
mintaja i właśnie użytego w tym przepisie czarniaka. Jest to
ryba z rodziny dorszowatych, ciemniejsza pod skórką, stąd też podejrzewam jej nazwa. Brzmi egzotycznie? Nie martwcie się, kupiłam ją w tesco, na dziale z mrożonkami w paczce po 300g, czyli takiej akurat na dwie osoby. Orientalnie zrobiło się dzięki słodko pikantnym warzywomszybkie i kolorowe danie na jesienne szare popołudnie.
Składniki na 2 porcje:op. 300 g Czarniaka ( lub inny
filet białej ryby)op. 450 g
miksu dyniowego ( lub innych słodkich warzyw, np
miksu marchwiowego)4 łyżki ugotowanej
kaszy jęczmiennej lub
ryżu1 łyżeczka
przyprawy do ryby1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziego ( można pominąć)1 łyżka
miodu1 łyżeczka
chilli w nitkach1 łyżka
papryki suszonej w płatkachszczypta
soli4 łyżki
sezamu1 łyżka oleju/oliwy
natka lub
kolendra do dekoracjiPrzygotowanie:Jeśli macie mrożoną
rybę, trzeba ją odmrażać powoli w lodówce, najlepiej wyjść ją dzień wcześniej, jeśli nie macie tyle czasu użyjcie świeżego fileta.Odsączoną na ręczniku
rybę nacieramy
czosnkiem niedźwiedzim i
przyprawą do ryb. Odstawiamy na 10 minut.Po 10 minutach do garnka wlewamy ok 3/4 szklanki
wody, tyle aby pokryła dno i wrzucamy warzywa. Zakrywamy i dusimy.
Rybę obtaczamy w
sezamie, dzięki
soli w
przyprawie powinna zawilgotnieć i dać przykleić do siebie ziarno, jeśli jednak jest sucha możemy użyć rozbełtanego
białka jaja, obtoczyć w nim
rybę, a następnie w ww.
sezamie.Smażymy
rybę na łyżce
oleju, pod przykryciem, jednocześnie kontrolujemy warzywa, aby
woda w całości się nie wygotowała.Gdy zmiękną, dodajemy
płatki papryki,
nitki chilli,
miód i mieszamy, po czym dodajemy
kaszę. Gotujemy chwilę, tak aby całość się połączyła. Doprawiamy do smaku
solą.
Ryba smaży/dusi się ok.5 minut więc całość jest gotowa w ok 15-20 minut.Gorące warzywa nakładamy na talerze, a na nich układamy filety w
sezamie dekorujemy
pietruszką, ja podałam je z marynowanym na słodko- kwaśno
ogórkiem.Smacznego!AniaPowiązane notki:Złote risotto z
kurczakiem z papirusaKukurydziana pizza CALZONE z
kurczakiem w Papirusie
WINIARY