Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Mój K. dopominał się pieczonego
kurczaka, dopominał, dopominał więc w końcu zabrałam się za
kurczę i mu je upiekłamTak przygotowuję go w całości w marynacie i słodkim sosem z pieczonej
cebuli, jak dla mnie bombanie mówiąc już, że mężczyźnie smakuje i mężczyznę cieszy
Składniki1,8 kg
kurczak – spora bestia1/2 kg
cebuli30g łyżki
przyprawy do kurczaka czerwonej10 g
papryki słodkiej wędzonej2 szklanki
wodymoje
przyprawy kupiłam tuMarynata:2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
syropu z
daktyli lub
miodu2 łyżki
oliwy2 łyżki
przyprawy do
kury po chińsku2 łyżki
przyprawy do kurczaka1 łyżka
słodkiej paprykiSkładniki marynaty dokładnie mieszamy.Kilka godzin przed pieczeniem, np rano lub dzień wcześniej smarujemy umytego
kurczaka marynatą. Możemy odrobinę ponacinać skórkę aby wniknęła do środka, kilka dźgnięć na udkach i piersiach powinno wystarczyć.Dokładnie wysmarowanego
kurczaka wkładamy na co najmniej 5-6 godzin do lodówki.Minimum 30 minut przed pieczeniem wyciągamy z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej.W tym czasie nastawiamy piec na 180 stopni bez termoobiegu, góra dół, a
cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Wykładamy nią blachę zalewamy
wodą, obsypujemy połową
przyprawy do kurczaka (15 g) i
papryką(10g). Układamy na niej zamarynowaną
kurę. Proponowałabym związać jej nóżki aby ładniej się upiekły. Obwiązujemy spożywczym sznurkiem ( takim który może
mieć kontakt z jedzeniem) podciągając do góry, później przekładamy sznurek pod
kurczakiem, krzyżujemy, wyciągamy bokami i przyciągamy do piersi skrzydełka, aby nadmiernie się nie spiekły i wiążemy pętelkę na środku z przodu, na zdjęciu będzie to lepiej widać.
Kurę obsypujemy resztą
przyprawy do kurczaka a marynatę która z niej spłynęła, zostawiamy aby posmarować
mięso w trakcie pieczenia.Pieczemy ją ok 1,5 godziny, co jakiś czas oblewając sosem z
cebuli i przypraw. Po godzinie pieczenia oblewając marynatą. Jeśli
kurczak zacząłby się przypalać możemy go przykryć folią aluminiową.Przed pieczeniem powinien odstać jakieś 15 minut, aby
soki w
mięsie się ustały.Podajemy z
zieleniną w
winegretem i warzywami, u mnie
miks dyniowy ( jestem dyniomanką ; )Pyszny obiadek, solidny na 4 osoby, dla wygłodniałych zostaną jeszcze skrzydełka.Sos można zmiksować ( razem z
cebulką) i podać w sosjerce lub bezpośrednio na talerze.
a tu już na talerzuPowiązane notki:Pieczony
schabZłote risotto z
kurczakiem z papirusa
PRZYPRAWY czyli to co w kuchni najważniejszeSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartąSekrety męskiej uczty :
Piersi z kurczaka zapiekane z
serem i
pure ziemniacznym