ßßß Cookit - przepis na Solidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”

Solidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”

nazwa

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Mój K. dopominał się pieczonego kurczaka, dopominał, dopominał więc w końcu zabrałam się za kurczę i mu je upiekłam
Tak przygotowuję go w całości w marynacie i słodkim sosem z pieczonej cebuli, jak dla mnie bomba
nie mówiąc już, że mężczyźnie smakuje i mężczyznę cieszy
Składniki
1,8 kg kurczak – spora bestia
1/2 kg cebuli
30g łyżki przyprawy do kurczaka czerwonej
10 g papryki słodkiej wędzonej
2 szklanki wody
moje przyprawy kupiłam tu
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki syropu z daktyli lub miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżki przyprawy do kury po chińsku
2 łyżki przyprawy do kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki
Składniki marynaty dokładnie mieszamy.
Kilka godzin przed pieczeniem, np rano lub dzień wcześniej smarujemy umytego kurczaka marynatą. Możemy odrobinę ponacinać skórkę aby wniknęła do środka, kilka dźgnięć na udkach i piersiach powinno wystarczyć.
Dokładnie wysmarowanego kurczaka wkładamy na co najmniej 5-6 godzin do lodówki.
Minimum 30 minut przed pieczeniem wyciągamy z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej.
W tym czasie nastawiamy piec na 180 stopni bez termoobiegu, góra dół, a cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Wykładamy nią blachę zalewamy wodą, obsypujemy połową przyprawy do kurczaka (15 g) i papryką(10g). Układamy na niej zamarynowaną kurę. Proponowałabym związać jej nóżki aby ładniej się upiekły. Obwiązujemy spożywczym sznurkiem ( takim który może mieć kontakt z jedzeniem) podciągając do góry, później przekładamy sznurek pod kurczakiem, krzyżujemy, wyciągamy bokami i przyciągamy do piersi skrzydełka, aby nadmiernie się nie spiekły i wiążemy pętelkę na środku z przodu, na zdjęciu będzie to lepiej widać. Kurę obsypujemy resztą przyprawy do kurczaka a marynatę która z niej spłynęła, zostawiamy aby posmarować mięso w trakcie pieczenia.
Pieczemy ją ok 1,5 godziny, co jakiś czas oblewając sosem z cebuli i przypraw. Po godzinie pieczenia oblewając marynatą. Jeśli kurczak zacząłby się przypalać możemy go przykryć folią aluminiową.
Przed pieczeniem powinien odstać jakieś 15 minut, aby soki w mięsie się ustały.
Podajemy z zieleniną w winegretem i warzywami, u mnie miks dyniowy ( jestem dyniomanką ; )
Pyszny obiadek, solidny na 4 osoby, dla wygłodniałych zostaną jeszcze skrzydełka.
Sos można zmiksować ( razem z cebulką) i podać w sosjerce lub bezpośrednio na talerze.
a tu już na talerzu
Powiązane notki:
Pieczony schab
Złote risotto z kurczakiem z papirusa
PRZYPRAWY czyli to co w kuchni najważniejsze
Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą
Sekrety męskiej uczty : Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pure ziemniacznym
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/14/solidna-porcja-miesa-czyli-pieczony-kurczak-po-chinsku