ßßß Cookit - przepis na Quiche z kurczakiem, kalafiorem i mieszanką serów

Quiche z kurczakiem, kalafiorem i mieszanką serów

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na obiad. Idealne danie na wykorzystanie resztek z lodówki.
Quiche to potrawa pochodząca z północno-wschodniej Francji. Składa się z kruchego ciasta wypełnionego wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z ulubionymi przyprawami.
Quiche serwujemy na obiad, przystawkę, czy też kolację.
Ciasto:
170g mąki pełnoziarnistej
150ml zimnej wody
pół kostki masła dobrej jakości
ulubione przyprawy
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło, przyprawy. Zagniatamy. Wodę dolewamy, w takiej ilości, aby składniki się połączyły, a ciasto było elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Farsz:
mały kalafior
pierś kurczaka
2 cebule
oliwa
Kalafior dzielimy na małe kawałki, gotujemy al dente.
Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek.
Cebulę kroimy w kostkę i także podsmażamy na oliwie.
Sos:
200ml śmietany
2 jajka
ser - ilość i rodzaj według uznania;) ( ja użyłam goudy, cheddara i brie)
natka pietruszki
Śmietanę mieszamy z roztrzepanymi jajkami i startym serem. Natkę siekamy i dodajemy do reszty składników.
Formę do tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Następnie przekładamy kalafior, pierś kurczaka i cebulę na spód tarty. Zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 40-50 minut.
Podajemy z bukietem sałat ;)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/09/quiche-z-kurczakiem-kalafiorem-i.html