Wykonanie
Kolejna propozycja na obiad. Idealne danie na wykorzystanie resztek z lodówki.Quiche to potrawa pochodząca z północno-wschodniej Francji. Składa się z kruchego ciasta wypełnionego wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina
śmietany i jaj z ulubionymi
przyprawami.Quiche serwujemy na obiad, przystawkę, czy też kolację.
Ciasto:
170g
mąki pełnoziarnistej150ml zimnej
wodypół kostki
masła dobrej jakościulubione
przyprawyMąkę przesiewamy do miski, dodajemy miękkie
masło,
przyprawy. Zagniatamy.
Wodę dolewamy, w takiej ilości, aby składniki się połączyły, a ciasto było elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 minut do lodówki.Farsz:mały
kalafiorpierś kurczaka2
cebuleoliwaKalafior dzielimy na małe kawałki, gotujemy al dente.
Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na
oliwie z oliwek.
Cebulę kroimy w kostkę i także podsmażamy na
oliwie.Sos:200ml
śmietany2
jajkaser - ilość i rodzaj według uznania;) ( ja użyłam goudy,
cheddara i
brie)
natka pietruszkiŚmietanę mieszamy z roztrzepanymi
jajkami i
startym serem.
Natkę siekamy i dodajemy do reszty składników.
Formę do tarty wykładamy rozwałkowanym
ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.Następnie przekładamy
kalafior,
pierś kurczaka i
cebulę na spód tarty. Zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 40-50 minut.Podajemy z bukietem
sałat ;)