Wykonanie
Pierogi ruskie to chyba jedna z najlepiej znanych, najbardziej lubianych w Polsce potraw. W tym wpisie poznacie przepis na pierogi ruskie trochę bardziej urozmaicone, niż zazwyczaj.Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że “ruskie” z poniższego przepisu przygotowywaliśmy na Święta Bożego Narodzenia, a więc jest to megaporcja (żeby się nikt nie zdziwił). Wyszło kilkaset (!) pierogów i jeśli ktoś nie chce spędzić nad nimi całego popołudnia, to spokojnie może podzielić ilość składników przez 2 albo nawet i 4. Do dzieła!Ciasto na pierogi80 dag
mąki pszennej 650,2 szklanki gorącej
wody,3–4 łyżki
oleju rzepakowego,2 łyżki otrębów pszennych,2
jajka (nie są konieczne).Oprócz powyższych potrzebna będzie
mąka do podsypywania ciasta na stolnicy i duży gar osolonej, wrzącej
wody z łyżką
oleju do gotowania pierogów.Farsz do pierogów3 kg ziemniaków,1 kg twarogu,1 kg
cebuli,100 g
masła,1 opakowanie przyprawy do ziemniaków,warzywko — do smaku.Aby w ogóle myśleć o pierogach ruskich w pierwszej kolejności musimy skupić się na przygotowaniu nadzienia . Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy i gotujemy do miękkości w bardzo lekko osolonej wodzie.
Cebulę również obieramy z łupin, kroimy w grubszą kostkę lub szatkujemy malakserem i smażymy na
maśle na rumiany kolor.
Cebuli przed smażeniem wychodzi fura, więc możemy smażyć ją partiami, jeśli rozmiar patelni nie pozwala usmażyć na raz całości. Na szczęście warzywko w trakcie obróbki zmniejszy swoją objętość kilkukrotnie.Ugotowane ziemniaki, twaróg i usmażoną
cebulkę dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków w kilkulitrowym naczyniu. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków i warzywkiem. Jeśli ktoś lubi, może też dodać czarnego pieprzu, choć przyprawa do ziemniaków już go zawiera. Masę zostawiamy do ostygnięcia — będzie lepiej się formować.Teraz zajmijmy się ciastem na pierogi . Składniki na pierogowe ciasto mieszamy w głębszej misce, a gdy już się połączą, przekładamy na wysypaną
mąką stolnicę i wyrabiamy kulę niezbyt zwartego ciasta. Podsypujemy w miarę potrzeb
mąką. Gdy ciasto wyraźnie mniej się lepi do rąk, formujemy z niego kulki/walce i rozwałkowujemy na poprószonej
mąką stolnicy na grubość ok. 2 mm.Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na których środek dajemy odpowiednią ilość ziemniaczanego ciasta (w zależności od średnicy szklanki). Krążki składamy na pół i zlepiamy brzegi, tworząc falbanki. Tak otrzymaną porcję pierogów przekładamy na czystą ścierkę, a w międzyczasie robimy następne.
Pierogi ruskie gotujemy po kilkanaście sztuk we wrzącej, osolonej i “natłuszczonej” łyżką
oleju wodzie, przez 3–5 minut. Jeśli będziemy je zamrażać — gotujemy krócej, tak niby “al dente” (bo i tak będziemy je później dogotowywać, odgrzewać w mikrofalówce), jeśli spożyjemy od razu — dłużej. Zawartość garnka po wrzuceniu porcji pierogów warto zamieszać, bo nasze smakołyki opadają na dno, gdzie lubią się przylepiać (i rozwalać przy odrywaniu). Gdy będą sobie krążyć, damy im szansę na bezproblemowe wypłynięcie na wierzch.
Ugotowane pierogi ruskie podajemy wedle upodobań: same, ze smażoną
cebulką, ze skwarkami lub tłustą śmietaną. Dla mnie jednak bezapelacyjnie wygrywają pierogi smażone na
maśle, na talerzu okraszone śmietaną i podane ze szklanką zsiadłego
mlekaPalce lizać! Pozostaje mi tylko życzyć Wam udanych pierogów i smacznego!
Pierogi ruskie inaczejSmakowite pierogi ruskie w kropeczki.Składniki:80 dag
mąki pszennej 6502 szklanki gorącej
wody3–4 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki otrębów pszennych2
jajka3 kg ziemniaków1 kg twarogu1 kg
cebuli100 g
masła1 opakowanie przyprawy do ziemniakówprzyprawa warzywko