ßßß Cookit - przepis na Ptysiu Ty uparciuchu! + filmik

Ptysiu Ty uparciuchu! + filmik

nazwa

Wykonanie

To już moje trzecie podejście do ptysia - przed tym nie wiem co się działo, ale ptyś wyjść nie chciał.
Albo przepis miałam zły, albo ja coś knociłam.
Tym razem w końcu wyszły jak należy :) a przepis prosty jak barszcz!
W całym tym projekcie nie użyłam szprycy tylko zwykłej łyżki - zarówno do ciasta jak i do kremu.
Ale zapewne gdy ptysie będą dla gości, to postaram się dużo bardziej =)
Zapraszam również na filmik =)
Składniki:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
4 jaja
125g masła
ok 400ml śmietany 36%
fix do śmietany
Wykonanie:
Do garnuszka wlewam szklankę wody i dodaję masło. Podgotowuję aż masło się rozpuści i połączy z wodą. Gdy zaczyna lekko bulgotać dodaję przesianą mąkę i mieszam dość intensywnie. Gdy ciasto jest już dość kleiste i odchodzi o ścianek garnka zdejmuję z ognia i odstawiam do wystygnięcia.
Gdy wystygnie wbijam jajka i miksuję mikserem do uzyskania jednolitej masy. Łyżką nakładam porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępu pomiędzy ptysiami. Piekę około 10-15 minut w temp 180C.
Gdy ptysie są upieczone i ostudzone wypełniam je ubitą śmietaną z dodatkiem fixu aby była bardziej sztywna - każde ciastko przekrajam nożem na pół i nakładam sporą ilość śmietany.
Gotowe!
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2013/06/ptysiu-ty-uparciuchu-filmik.html