Wykonanie
To już moje trzecie podejście do ptysia - przed tym nie wiem co się działo, ale ptyś wyjść nie chciał.Albo przepis miałam zły, albo ja coś knociłam.Tym razem w końcu wyszły jak należy :) a przepis prosty jak barszcz!W całym tym projekcie nie użyłam szprycy tylko zwykłej łyżki - zarówno do ciasta jak i do kremu.Ale zapewne gdy ptysie będą dla gości, to postaram się dużo bardziej =)Zapraszam również na filmik =)
Składniki:1 szklanka
wody1 szklanka
mąki4
jaja125g
masłaok 400ml
śmietany 36%fix do
śmietanyWykonanie:Do garnuszka wlewam szklankę
wody i dodaję
masło. Podgotowuję aż
masło się rozpuści i połączy z
wodą. Gdy zaczyna lekko bulgotać dodaję przesianą
mąkę i mieszam dość intensywnie. Gdy ciasto jest już dość kleiste i odchodzi o ścianek garnka zdejmuję z ognia i odstawiam do wystygnięcia.
Gdy wystygnie wbijam
jajka i miksuję mikserem do uzyskania jednolitej masy. Łyżką nakładam porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępu pomiędzy ptysiami. Piekę około 10-15 minut w temp 180C.
Gdy ptysie są upieczone i ostudzone wypełniam je ubitą
śmietaną z dodatkiem
fixu aby była bardziej sztywna - każde
ciastko przekrajam nożem na pół i nakładam sporą ilość
śmietany.Gotowe!