ßßß
Przygotowanie:Farsz:Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 min. Gdy przestygną, mielimy je w maszynce na grubym sicie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni szklimy cebulkę na maśle, dodajemy grzyby i wszystko jeszcze podsmażamy, cały czas mieszając, tak by się nie przypaliło i żeby odparowała woda tworząc razem w miarę jednolity farsz. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Smakowity aromat może też uczynić odrobina natki pietruszki.Ciasto:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę, drożdże, masło, doprawiamy cukrem(szczypta) i solą. Wyrabiamy w misce tak długo aż składniki się połączą. Po wyrobieniu ciasto wałkujemy kroimy w prostokąty o wymiarach 10x20cm. Na tym etapie nie odstawiamy do wyrośnięcia tylko od razu formujemy, nakładamy farsz i zwijamy, na blasze układając łączeniem do dołu. *Ciekawą fakturę powierzchni może dać mąka krupczatka .Gotowe już paluchy z farszem w środku pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Pieczemy w piekarniku przez 30 min w temperaturze około 180*CSmacznego !