Wykonanie
Dziś pokażę wam kolejną odmianę paluchów
drożdżowych, tym razem nadziewanych
grzybami. Przepis w
sumie bardzo podobny do Pasztecików z mojego wcześniejszego posta, ( tym razem to wersja dla wegetarian ) W zasadzie przepis różniący się tylko nadzieniem. Jednakże chciałbym wam pokazać, że takie paluchy można podać właściwie ze wszystkim. Są pyszne jako przystawka, imprezowa przekąska a wręcz idealnie będą komponować się z tradycyjnym na
polskich stołach świątecznym czerwonym barszczem.
Składniki:Ciasto:500g
mąki3
jajka3 łyżki
śmietany10 g
drożdży20 g
masłaFarsz:2 garście
suszonych grzybów1 duża
cebula2 łyżki
masłaprzyprawyPrzygotowanie:Farsz:
Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy przez 30 min. Gdy przestygną, mielimy je w maszynce na grubym sicie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni szklimy
cebulkę na
maśle, dodajemy
grzyby i wszystko jeszcze podsmażamy, cały czas mieszając, tak by się nie przypaliło i żeby odparowała
woda tworząc razem w miarę jednolity farsz. Oczywiście doprawiamy
solą i
pieprzem wedle uznania. Smakowity aromat może też uczynić odrobina
natki pietruszki.Ciasto:Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
jajka,
śmietanę,
drożdże,
masło, doprawiamy
cukrem(szczypta) i
solą. Wyrabiamy w misce tak długo aż składniki się połączą. Po wyrobieniu ciasto wałkujemy kroimy w prostokąty o wymiarach 10x20cm. Na tym etapie nie odstawiamy do wyrośnięcia tylko od razu formujemy, nakładamy farsz i zwijamy, na blasze układając łączeniem do dołu. *Ciekawą fakturę powierzchni może dać
mąka krupczatka .Gotowe już paluchy z farszem w środku pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Pieczemy w piekarniku przez 30 min w temperaturze około 180*CSmacznego !