Wykonanie
Podczas studiów odwiedziłam kiedyś koleżankę, która opiekowała się mieszkaniem babci. Babcia poprzedniego dnia zrobiła do obiadu gotowane
rzodkiewki. Wtedy, gdy to usłyszałam skrzywiłam się z niesmakiem „Jak to, gotowane rzodkiewki?” i nawet nie chciałam spróbować. Ale odkąd prowadzę bloga kulinarnego moja gama smaków i gust nieco się rozszerzyły. Ciągle odkrywam nowe smaki, połączenia i niestandardowe sposoby przygotowywania popularnych produktów. Tylko w tym przypadku, to jest to raczej nie niestandardowy sposób na
rzodkiewkę, tylko zapomniany. W wielu książkach, które dostałam od mojej babci czy mamy, których większość powstała w dobie PRL-u, są własnie gotowane
rzodkiewki. Ten przepis znalazłam w kolekcji Regionalna kuchnia Polski części Kujawy . Wprowadziłam małe zmiany. Muszę powiedzieć, że bardzo mnie zaskoczył. Duszona
rzodkiewka nabiera mnóstwa
słodyczy, przy czym nadal pozostawia lekko ostrawy smak. Na pewno jeszcze w przyszłości poeksperymentuję z takim sposobem jej przygotowania. Ta potrawa będzie idealna dla mięsożerców. Zróbcie ją najlepiej z
rzodkiewkami z własnego ogródka, a jak go nie macie to kupcie w dobrym źródle.
Składniki na 4 porcje:0,5 kg
wołowiny na gulasz2 łyżki
mąki2 łyżki oliwy/oleju1 duża
cebula2 pęczki
rzodkiewki200 g
mrożonej włoszczyzny w paskach*
liść laurowy, kilka ziaren
ziela angielskiego*2 szklanki
wody*2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz1.
Cebulę pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i chwilę smażyć.
Mięso pokroić w kostkę. Obtoczyć w
mące i wrzucić do smażącej się
cebuli. Zrumienić.2. W rondlu zagotować
wodę, dodać
włoszczyznę i chwilę gotować.3. Do gotującej się
włoszczyzny w paskach dodać podsmażone
mięso z
cebulą i dusić na wolnym ogniu około 40 minut.4.
Rzodkiewki pokroić w ćwiartki. Dodać do gulaszu i gotować jeszcze 20 minut. Pod koniec gotowania dodać
koncentrat pomidorowy i przyprawić danie
solą i
pieprzem.5. Podawać z
ziemniakami z
wody i sezonową surówką – u mnie z
kalarepki z
koperkiem.* jeśli posiadamy
bulion własnej produkcji, to nie musimy dodawać do gulaszu
włoszczyzny w paskach,
liścia laurowego i
ziela angielskiego, wtedy podsmażone
mięso z
cebulą wrzucamy do gotującego się
bulionu, pozostałe kroki wyglądają tak samoAby nie zmarnować liści
rzodkiewki, polecam Wam przygotowanie zupy z ich udziałem: zupa z liści
rzodkiewki z grzankami czosnkowymi .