ßßß
Składniki na 4 porcje:0,5 kg wołowiny na gulasz2 łyżki mąki2 łyżki oliwy/oleju1 duża cebula2 pęczki rzodkiewki200 g mrożonej włoszczyzny w paskach*liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego*2 szklanki wody*2 łyżeczki koncentratu pomidorowegosól, pieprz1. Cebulę pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i chwilę smażyć. Mięso pokroić w kostkę. Obtoczyć w mące i wrzucić do smażącej się cebuli. Zrumienić.2. W rondlu zagotować wodę, dodać włoszczyznę i chwilę gotować.3. Do gotującej się włoszczyzny w paskach dodać podsmażone mięso z cebulą i dusić na wolnym ogniu około 40 minut.4. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki. Dodać do gulaszu i gotować jeszcze 20 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić danie solą i pieprzem.5. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką – u mnie z kalarepki z koperkiem.* jeśli posiadamy bulion własnej produkcji, to nie musimy dodawać do gulaszu włoszczyzny w paskach, liścia laurowego i ziela angielskiego, wtedy podsmażone mięso z cebulą wrzucamy do gotującego się bulionu, pozostałe kroki wyglądają tak samoAby nie zmarnować liści rzodkiewki, polecam Wam przygotowanie zupy z ich udziałem: zupa z liści rzodkiewki z grzankami czosnkowymi .