Wykonanie
Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowe Święto
Pieczarek. Właśnie z tego powodu zdecydowałam się na zorganizowanie akcji
Pieczarkowy Tydzień 2012 . Jeśli jeszcze ktoś z Was nie wziął w niej udziału, to gorąco zapraszam – zostały 3 dni, aby dodać przepis.Skoro jest taki wyjątkowy dzień, to postanowiłam Wam dzisiaj zaprezentować nietuzinkowe danie! Jak do tej
pory nie robiłam szaszłyków z udziałem
ryby. Muszę Wam powiedzieć, że to świetne danie – na pewno nadaje się dla osób dbających o linię czy w podeszłym wieku.Inspiracją do przepisu były
rybne szaszłyczki z książki Kuchnia polska. 1001 przepisów Ewy Aszkiewicz, s. 68.
Składniki na 12 szaszłyków:1 filet z
łososia o wadze ok. 0,7 kg400 g małych
pieczarek1/2
papryki zielonej1/2
papryki czerwonej2
czerwone cebule1 żółta
cebula200 g
chudego boczkuoliwa z oliwek – ok. 4 łyżki1 łyżeczka marynaty do ryb (
przyprawy:
kolendra mielona,
koperek +
sok z cytryny)
sól,
pieprz1.
Mięso łososia kroimy na ok. 2 cm kawałki. Mieszamy ręką z marynatą do ryb i 2 łyżkami
oliwy. Zostawiamy na ok. 30 minut.2.
Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki, posypujemy
sola i
pieprzem i smarujemy wszystko
oliwą.3.
Cebulę kroimy w plastry,
papryki i
boczek na ok. 2 cm kawałki.4. Na namoczone wcześniej w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków nadziewamy wszystkie składniki, tak aby najwięcej znalazło się na nich kawałków
ryby i
pieczarek.5. Układamy na kratce i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 °C. Po kratką powinna być wstawiona blacha, aby na nią ściekały wszystkie płyny.
Szaszłyki można też spokojnie upiec na grillu.My odłożyliśmy rozpoczęcie sezonu grillowego do 1 Maja
Przepis dodaję do akcji
Pieczarkowy Tydzień 2012 oraz Fit na lato.