Wykonanie
Parę dni temu dostałam kilka produktów ze sklepu Naturo ..i od razu wykorzystałam dwa produkty do jednego ciasta, a mianowicie
suszone owoce czarnej
morwy i
cukier kokosowy ..Ciasto wyszło pyszne...a Wam polecam zajrzyjcie do sklepu Naturo ...zróbcie zakupy , wpiszcie kod rabatowy EKO-NATURO i otrzymacie rabat 5% na całe zakupy.Ekologiczne
suszone owoce morwy czarnej to niezwykle ciekawa w smaku i pożywna przekąska.
Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów,
dżemów,
marmolad, win i
likierów. Przyrządzony z
owoców morwy gęsty
syrop z dodatkiem
cukru trzcinowego może stanowić wartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia
herbaty.
Cukier kokosowy (
palmowy) nierafinowany, powstały z kwiatów
palmy kokosowej. Ma charakterystyczną brązową barwę i łagodny posmak karmelu.Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj.
Wszystkie składniki powinny
mieć jednakową, pokojową temperaturę.
rabarbarsuszone owoce czarnej
morwy3
jajka3/4 szkl.
cukrucukier waniliowyszczypta
soli2,5 szkl.
mąki tortowej ( 350 g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szkl.
maślanki ( 250 ml)100 ml
oleju lub 100 g stopionego, wystudzonego
masłakruszonka :3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru kokosowego60 g
masłaBlaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagnieść, rozcierając palcami na okruchy. Piekarnik ustawić na 180 st.
Rabarbar pokroić na małe kawałki.
Mąkę wymieszać z
cukrem,
wanilią,
solą i
proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z
cukrem na pienistą masę,dodać
olej lub stopione
masło,
maślankę i
wanilię. Do składników suchych ( z
mąką) dodać masę z
jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć
rabarbar i
suszone owoce morwy i posypać kruszonką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.