Wykonanie
Jak już
mieliście okazję wielokrotnie się przekonać, uwielbiam Szwecję – od ludzi, przez jedzenie po
budynki i wystrój wnętrz. Dzisiejszy przepis jest na wskroś szwedzki – w końcu to „tort kanapkowy”, który jest nieodłączną częścią kuchni tego pięknego
kraju :)Postanowiłam przygotować go w wersji „naked”, czyli bez pokrywania całości masą
serową ani
majonezem tak, żeby dobrze widoczne były poszczególne warstwy potrawy. Jestem zachwycona takim sposobem przygotowywania
tortów, dlatego „przemyciłam” ten pomysł tutaj. Poza tym styl skandynawski (we wzornictwie, sposobie życia itd) jest dość minimalistyczny, dlatego rezygnacja z dodatkowych ozdobników pasowała mi do koncepcji ;)
Smörgåstårta, czyli tort kanapkowy składa się z warstw
tostowego pieczywa, które przekłada się „kremem” – może to być np biały
serek z
łososiem,
szynką czy pasztetem. Oprócz niego można ułożyć plasterki
jajka, czy małe
krewetki. Z zewnątrz taki tort ozdabia się najczęściej tym, co jest w środku, chociaż nie jest to reguła – do dekoracji można użyć wszystkiego – od
wędliny, przez
żółty ser,
owoce morza, po
warzywa i owoce. Wszystko zależy od naszej wyobraźni :)Jak już wcześniej wspomniałam zdecydowałam się na minimalistyczny przepis – tylko kilka składników masy serowej, niewiele ozdób. Dodatkowo miniaturowa wersja potrawy sprawia, że tort wydaje się lżejszy i delikatniejszy. Ascetyczne tło zwraca uwagę na danie, nie odciągając wzroku w innym kierunku. Minimalizm, prostota, praktyczność – tym dla mnie jest styl skandynawski, który był inspiracją do przygotowania tego przepisu.Składniki (na 2 sztuki):300g
białego serka kremowego*100g
łososia wędzonego na zimno + plasterek do ozdoby1 łyżka drobno posiekanego
szczypiorku1 łyżka drobno posiekanego
koperkusok z cytryny (do smaku)
pieprz czarny mielony8 kromek
jasnego pieczywa tostowego
majonez (do posmarowania
tortów z zewnątrz)
ogórek świeży (do ozdoby)małe
krewetki (do ozdoby)listki
świeżego szpinaku (do ozdoby)
kawior (do ozdoby)
rzodkiewka (do ozdoby)pasta z
łososia (do ozdoby)posiekaj drobno
łososia (bez plasterka do ozdoby). Wymieszaj z
serkiem,
ziołami, dopraw
sokiem z cytryny i
pieprzem. z kromek
pieczywa odkrój brzegi lub wytnij z nich kółkanakładaj porcje
serka z
łososiem na kromki
pieczywa, układając jedną na drugiej tak, by otrzymać 2
torty składające się z 4 kromek, gdzie ostatnia nie jest posmarowana (możesz oprócz
serka ułożyć na kromkach np
krewetki, ugotowane
jajko czy
ogórka).posmaruj wierzch ostatniej kromki
majonezem (możesz posmarować całe torciki, tylko wtedy nie będą już „naked” ;) ) i ułóż na nim dekoracjeprzełóż torciki na talerze wyłożone listkami
szpinaku i podaj :) Możesz je również wstawić do lodówki przed posmarowaniem
majonezem brzegów i podać później.Smacznego! :)*dość zwartego – nie może być zbyt wilgotny bo z
tortu zrobi się „ciapa”
A tak może wyglądać Smörgåstårta po pokryciu go warstwą kremu lub
majonezu.…Post powstał we współpracy z Westwing
Home and Living, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji dotyczących stylu życia i wystroju wnętrz. Dobrym przykładem na potwierdzenie tych słów jest wpis pt „ Skandynawska
słodycz „, który z wiadomych względów bardzo przypadł mi do gustu (okrągłe stoliki są obłędne!!!) i stał się inspiracją dla przygotowania lekkiej, letniej (i pastelowo – różowej) potrawy. Chociaż mam wrażenie, że moje zdjęcia są nieco bardziej surowe i chłodne – czyli bardziej w moim stylu ;)