Wykonanie
            Składniki12 porcji480 g 
wędzonego łososia (pokrojonego na cienkie plasterki)300 g gęstego kremowego 
serka ziołowego (np. 
ziołowej Philadelphii) lub klasycznej Philadelphii*świeżo zmielony 
czarny pieprzskórka z 1 
cytryny (tylko żółta część) + ósemki 
cytryny do serwowania1 świeży 
ogórekPotrzebne będąpodłużna forma o pojemności 750 ml - 1000 mlfolia przezroczystaobieraczka do warzywkawałek tekturyPrzygotowanieZwilżyć formę i wyłożyć ją przeźroczystą folią, tak aby wystawała poza brzegi formy. Następnie ułożyć plasterki 
łososia (wykorzystując 180 g), tak aby również wychodziły poza brzegi formy. Resztę 
łososia zmiksować blenderem z 
serkiem i 
skórką cytrynową, doprawić świeżo zmielonym 
czarnym pieprzem.Wyłożyć 1/3 masy na dno formy, wyrównać powierzchnię. Przyciąć końce 
ogórka do długości formy, następnie obieraczką do warzyw wycinać długie i cienkie plastry 
ogórka, odrzucając początkowe plasterki samej skórki. Kontynuować wycinanie plasterków do momentu aż pojawią się nasiona. Powtórzyć z drugiej strony 
ogórka. Odłożyć 8 - 10 najładniejszych plasterków i osuszyć je papierowym ręcznikiem.Ułożyć połowę plasterków 
ogórka wzdłuż formy, jeden plasterek obok drugiego. Przykryć drugą częścią masy z 
łososia, wyrównać i znów ułożyć plasterki 
ogórka. Położyć ostatnią część masy, wyrównać powierzchnię, zamknąć terrinę wystającymi plasterkami 
łososia i folii.Na wierzch położyć kawałek tektury docięty do wymiarów formy i położyć na nim pełne puszki lub słoiki. Tak obciążoną terrinę włożyć do lodówki na noc.Wyłożyć terrinę na talerz, zdjąć folię przeźroczystą, pokroić 
ostrym nożem na 8 plastrów i podawać na przystawkę z 
pieczywem i ósemkami 
cytryny do skrapiania.Wskazówki* można uzupełnić posiekanymi 
ziołami, 
koperkiem, 
szczypiorkiem