Wykonanie
Poziom trudności
Ogórek z
kawiorem to pyszna i niewątpliwie fektowna przekąska. Przygotowuje się ją błyskawicznie, ze stołu bezsprzecznie znika także błyskawicznie.
Kawior to z pewnością symbol kulinarnego luksusu. Jest bogaty w
białko, dobroczynne kwasy tłuszczowe (w tym kwasy omega-3), witaminy (najwięcej B12), składniki mineralne (najwięcej żelaza, selenu i
sodu, który zatrzymuje
wodę w organizmie) oraz cholesterol. Ze względu na wysoką zawartość
sodu i cholesterolu, osoby z nadciśnieniem oraz z wysokim stężeniem cholesterolu powinny ograniczać spożywanie
kawioru.Czerwony
kawior pozyskiwany z ryb łososiowatych. Odwrotnie niż
kawior czarny, jest tym cenniejszy, im jego ziarenka są drobniejsze. Najbardziej ceniony
kawior pochodzi od gorbusza, bo jego ikra jest łagodna w smaku i ma jasnopomarńczowy kolor. Także ikra nerki ma swoich fanów, lubiących jej charakterystyczny, pikantny smak, jaskrawoczerwony kolor oraz kaloryczność przewyższająca
mięso. Ikra
łososia atlantyckiego nazywana jest
morelową perłą i lubiana jest za idealny kształt i złoty połysk. Jej niewielkie i elastyczne ziarenka (4–5 mm średnicy) mają wyjątkowo delikatny smak i są bardzo wytrzymałe. Dobry
kawior bogaty w składniki odżywcze, szczególnie kwasy omega-3 oraz witaminę A i D produkuje
pstrąg tęczowy.Porcja na ok. 10 przekąsek (plastrów)Składniki:1 długi
ogórek½
serka Philadelphiaświeżo zmielony
pieprz2-3 łyżeczki czerwonego
kawioru z
łososiaSposób przygotowania:
Ogórka obrać, pokroić na ok. 2 cm plastry. W każdym plastrze wydrążyć mały dołek, nałożyć ½ łyżeczki
serka Philadelphia.
Serek spłaszczyć od góry, przyprawić świeżo zmielonym
pieprzem. Na wierzchu ułożyć odrobinę
kawioru, podawać.
Ogórek z
kawiorem to wspaniała przekąska.Smacznego!