ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy tort na wieczór panieński (z malinami)

Czekoladowy tort na wieczór panieński (z malinami)

nazwa

Wykonanie

To już 4 tort na wieczór panieński, jaki miałam przyjemność przygotować :) Tym razem z wnętrzem czekoladowym z malinami.
Składniki na czekoladowy blat (potrzebujesz 3):
150g cukru muscovado
150g masła
1 płaska łyżka kakao (niesłodzonego)
30g mlecznej czekolady
3 jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 dl mleka (dałam sojowe bez cukru)
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
wsyp cukier do miski i rozbij grudki, dodaj kakao
rozpuść masło i wlej do cukru i kakao, dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści
dodaj mąkę, proszek i sól, dokładnie wymieszaj
dodaj po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozprowadzając je w masie
dodaj mleko i ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj – to ostatni krok przed pieczeniem, także upewnij się, że wszystkie składniki dobrze się połączyły
piecz w foremce o średnicy 24cm w 190 C ok 15-20 minut aż urośnie i będzie sprężyste
Pozostałe składniki:
0,5l śmietanki 36%
ok 50-75g białej czekolady
świeże maliny
3 opakowania lukru plastycznego (w sumie ok 300g)
50g masła
1dl cukru pudru
1 łyżka mleka
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
czekoladę rozpuść z ok 2 łyżkami śmietany
pozostałą śmietanę ubij, dodaj (małą strużką) rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj
przygotowane wcześniej blaty ciasta wyrównaj (zetnij wierzch)
nałóż ok 1/4 śmietany na 1. blat, ułóż maliny i przykryj je taką samą porcją śmietany
połóż drugi blat na śmietanie z malinami i delikatnie dociśnij, powtórz pkt 4. i przykryj ostatnim blatem, ponownie dociskając
jeśli chcesz pokryć ciasto lukrem plastycznym, dobrze jest je najpierw posmarować kremem maślanym, by „uwięzić” okruchy i nie pobrudzić lukru
ubij miękkie masło na puszystą masę, następnie dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy i mleko i ubijaj dalej aż składniki się połączą a cukier rozpuści
jeśli chcesz nadać ciastu kształt, to jest moment na wszelkie docinanie ;)
posmaruj kremem maślanym ciasto i wstaw do lodówki, żeby krem stężał na koniec pozostaje tylko rozwałkowanie lukru i ozdobienie nim ciasta :)
Smacznego! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/08/05/czekoladowy-tort-na-wieczor-panienski-z-malinami