Wykonanie
To już 4 tort na wieczór panieński, jaki miałam przyjemność przygotować :) Tym razem z wnętrzem
czekoladowym z
malinami.Składniki na
czekoladowy blat (potrzebujesz 3):150g
cukru muscovado150g
masła1 płaska łyżka
kakao (niesłodzonego)30g
mlecznej czekolady3
jajka150g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli0,5 dl
mleka (dałam
sojowe bez
cukru)0,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowegowsyp
cukier do miski i rozbij grudki, dodaj
kakaorozpuść
masło i wlej do
cukru i
kakao, dodaj pokrojoną
czekoladę i mieszaj, aż
czekolada się rozpuścidodaj
mąkę, proszek i
sól, dokładnie wymieszajdodaj po 1
jajku, za każdym razem dokładnie rozprowadzając je w
masiedodaj
mleko i ekstrakt
waniliowy i ponownie wymieszaj – to ostatni krok przed pieczeniem, także upewnij się, że wszystkie składniki dobrze się połączyłypiecz w foremce o średnicy 24cm w 190 C ok 15-20 minut aż urośnie i będzie sprężystePozostałe składniki:0,5l
śmietanki 36%ok 50-75g
białej czekoladyświeże
maliny3 opakowania lukru plastycznego (w
sumie ok 300g)50g
masła1dl
cukru pudru1 łyżka
mleka0,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoczekoladę rozpuść z ok 2 łyżkami
śmietanypozostałą
śmietanę ubij, dodaj (małą strużką) rozpuszczoną
czekoladę i dobrze wymieszajprzygotowane wcześniej blaty ciasta wyrównaj (zetnij wierzch)nałóż ok 1/4
śmietany na 1. blat, ułóż
maliny i przykryj je taką samą porcją
śmietanypołóż drugi blat na
śmietanie z
malinami i delikatnie dociśnij, powtórz pkt 4. i przykryj ostatnim blatem, ponownie dociskającjeśli chcesz pokryć ciasto lukrem plastycznym, dobrze jest je najpierw posmarować kremem maślanym, by „uwięzić” okruchy i nie pobrudzić lukruubij miękkie
masło na puszystą masę, następnie dodaj
cukier puder, ekstrakt
waniliowy i
mleko i ubijaj dalej aż składniki się połączą a
cukier rozpuścijeśli chcesz nadać ciastu kształt, to jest moment na wszelkie docinanie ;)posmaruj kremem maślanym ciasto i wstaw do lodówki, żeby krem stężał na koniec pozostaje tylko rozwałkowanie lukru i ozdobienie nim ciasta :)Smacznego! :)