Wykonanie
A oto i danie, dzięki któremu przeszłam do finału konkursu Renault ZOE Food Design. Więcej na temat samego konkursu możecie przeczytać tutaj -> KLIKSkładniki (na 1 porcję):Rosół:4 skrzydełka
kaczki0,5 małej
marchewkiKawałek
kopru włoskiego wielkości wymienionej wyżej
marchewki1 średni
burak1 gałązka świeżego
rozmarynu (ok. 5cm)szczypta
płatków chilliszczypta
pieprzu czarnegoszczypta
soli3 szklanki
wodyKacze skrzydełka podziel na kawałki, przełóż do rondla i podsmaż na średnim ogniuDodaj pokrojoną w grube plasterki
marchewkę, smaż jeszcze przez chwilęOdlej nadmiar tłuszczu, który wytopił się ze skrzydełekDodaj
wodę,
koper włoski, przeciętego na pół
buraka i
rozmarynDopraw
solą,
pieprzem i
płatkami chilliGotuj na średnim ogniu przez ok 30 minutPrzelej zupę przez gazę, jeśli uznasz, że smak jest zbyt mało „kaczy”, zredukuj ją jeszcze (do podania potrzebujesz niewiele ponad szklankę zupy)Jak
burak przestygnie pokój go w kostkę o
boku ok. 3 mm (mniejszą niż
jabłka i
ziemniaki z jednego z kolejnych punktów)Pierś
kaczki:1 pierś
kaczkipieprzsólPrzygotuj pierś wg tego przepisu -> KLIK
Ziemniaki z
jabłkami:2-3 nieduże
młode ziemniaczki1 średniej wielkości
jabłko (twarde)ok 1-2 łyżeczek kaczego tłuszczuok 0,5 łyżeczki dorbno posiekanych listków
rozmarynusólpieprz czarnyZiemniaki i obrane
jabłko pokrój w kostkę o
boku 5mmNa patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj
ziemniaki i
jabłka i smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się zrumieniąOdsącz na ręczniku papierowym, posyp mieszanką
rozmarynu,
soli i
pieprzu„Surówka”:1 kwaśne
jabłko z czerwoną skórkąsok z 1
pomarańczy3-4 plasterki
kopru włoskiego (nie będą użyte podczas podania)szczypta
płatków chilliszczypta
pieprzuszczypta
soliDo miseczki wyciśnij sok z
pomarańczy, dodaj
przyprawy i
koper włoski
Jabłko pokrój w cienkie plasterki („półksiężyce”) i włóż do soku tak, żeby były przykryte, odstaw do momentu podaniaPrzybranie:
Koperek z
kopru włoskiegoPropozycja podania widoczna jest na zdjęciach :)Smacznego!…Danie nawiązuje do posiłków, które
jadłam w dzieciństwie – są to zdekonstruowane dwie potrawy – pieczona
kaczka z
jabłkami Mamy i barszcz czerwony Taty. Chciałam odkryć je na nowo, podając w nie do końca typowy i „dosłowny” sposób.Z początku jest to nowa wersja
kaczki – z chrupiącą skórką, podsmażonymi
ziemniakami i
jabłkami z
rozmarynem – po nalaniu rosołu odkrywa jednak swoją tajemnicę – dzięki kosteczkom
buraka kolor
wywaru się zmienia, schowane pod
mięsem warzywa i owoce upodobniają go do barszczu.Żeby lekko odświeżyć i „odciążyć” danie, dodałam plasterki
jabłka – macerowane w soku z
pomarańczy, z dodatkiem
kopru włoskiego i odrobiną pikanterii, pochodzącej z
płatków chilli i
pieprzu.Starałam się pokazać potrawę nowoczesną, ale i nawiązującą do tradycji. W większości składa się ona z rodzimych produktów, co spełnia warunek, by była ekologiczna – brak konieczności sprowadzania wszystkich składników z drugiego końca świata jak najbardziej wpisuje się w ten temat.