ßßß Cookit - przepis na Zdekonstruowany niedzielny obiad – ZOE Food Design eliminacje

Zdekonstruowany niedzielny obiad – ZOE Food Design eliminacje

nazwa

Wykonanie

A oto i danie, dzięki któremu przeszłam do finału konkursu Renault ZOE Food Design. Więcej na temat samego konkursu możecie przeczytać tutaj -> KLIK
Składniki (na 1 porcję):
Rosół:
4 skrzydełka kaczki
0,5 małej marchewki
Kawałek kopru włoskiego wielkości wymienionej wyżej marchewki
1 średni burak
1 gałązka świeżego rozmarynu (ok. 5cm)
szczypta płatków chilli
szczypta pieprzu czarnego
szczypta soli
3 szklanki wody
Kacze skrzydełka podziel na kawałki, przełóż do rondla i podsmaż na średnim ogniu
Dodaj pokrojoną w grube plasterki marchewkę, smaż jeszcze przez chwilę
Odlej nadmiar tłuszczu, który wytopił się ze skrzydełek
Dodaj wodę, koper włoski, przeciętego na pół buraka i rozmaryn
Dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli
Gotuj na średnim ogniu przez ok 30 minut
Przelej zupę przez gazę, jeśli uznasz, że smak jest zbyt mało „kaczy”, zredukuj ją jeszcze (do podania potrzebujesz niewiele ponad szklankę zupy)
Jak burak przestygnie pokój go w kostkę o boku ok. 3 mm (mniejszą niż jabłka i ziemniaki z jednego z kolejnych punktów)
Pierś kaczki:
1 pierś kaczki
pieprz
sól
Przygotuj pierś wg tego przepisu -> KLIK
Ziemniaki z jabłkami:
2-3 nieduże młode ziemniaczki
1 średniej wielkości jabłko (twarde)
ok 1-2 łyżeczek kaczego tłuszczu
ok 0,5 łyżeczki dorbno posiekanych listków rozmarynu
sól
pieprz czarny
Ziemniaki i obrane jabłko pokrój w kostkę o boku 5mm
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj ziemniaki i jabłka i smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się zrumienią
Odsącz na ręczniku papierowym, posyp mieszanką rozmarynu, soli i pieprzu
„Surówka”:
1 kwaśne jabłko z czerwoną skórką
sok z 1 pomarańczy
3-4 plasterki kopru włoskiego (nie będą użyte podczas podania)
szczypta płatków chilli
szczypta pieprzu
szczypta soli
Do miseczki wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj przyprawy i koper włoski
Jabłko pokrój w cienkie plasterki („półksiężyce”) i włóż do soku tak, żeby były przykryte, odstaw do momentu podania
Przybranie:
Koperek z kopru włoskiego
Propozycja podania widoczna jest na zdjęciach :)
Smacznego!

Danie nawiązuje do posiłków, które jadłam w dzieciństwie – są to zdekonstruowane dwie potrawy – pieczona kaczka z jabłkami Mamy i barszcz czerwony Taty. Chciałam odkryć je na nowo, podając w nie do końca typowy i „dosłowny” sposób.
Z początku jest to nowa wersja kaczki – z chrupiącą skórką, podsmażonymi ziemniakami i jabłkami z rozmarynem – po nalaniu rosołu odkrywa jednak swoją tajemnicę – dzięki kosteczkom buraka kolor wywaru się zmienia, schowane pod mięsem warzywa i owoce upodobniają go do barszczu.
Żeby lekko odświeżyć i „odciążyć” danie, dodałam plasterki jabłka – macerowane w soku z pomarańczy, z dodatkiem kopru włoskiego i odrobiną pikanterii, pochodzącej z płatków chilli i pieprzu.
Starałam się pokazać potrawę nowoczesną, ale i nawiązującą do tradycji. W większości składa się ona z rodzimych produktów, co spełnia warunek, by była ekologiczna – brak konieczności sprowadzania wszystkich składników z drugiego końca świata jak najbardziej wpisuje się w ten temat.
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/07/25/zdekonstruowany-niedzielny-obiad-zoe-food-design-eliminacje