Wykonanie
Ratatouille z filmu o tym samym tytule, jest tak naprawdę potrawą o nazwie Confit Byaldi, na którą przepis znajdziecie w książce The French Laundry Cookbook. Jej autor, Thomas Keller, oprócz tego, że jest cenionym szefem kuchni i prowadzi wspomnianą restaurację, był również konsultantem przy tworzeniu filmu „Ratatouille” („Ratatuj”). Zapytany, jaką potrawę zaserwowałby cenionemu krytykowi kulinarnemu odpowiedział, że byłoby to klasyczne, francuskie danie, którym jest ratatouille, podane jednak w niebanalny sposób.Składniki:0,5
czerwonej papryki (oczyszczone z pestek i białych włókien)0,5
żółtej papryki (oczyszczone z pestek i białych włókien)0,5 pomarańczowej
papryki (oczyszczone z pestek i białych włókien)5 łyżek
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki roztartego na pastę
czosnku0,5 szklanki
cebuli posiekanej w drobna kostkę3
pomidory (obrane, pozbawione pestek, posiekane w drobną kostkę, zbierz sok, który puszczą przy krojeniu)1 gałązka świeżego
tymianku*1 gałązka
natki pietruszki0,5
liścia laurowego1 zielona
cukinia (pokrojona w cienkie plasterki)1 żółta
cukinia (pokrojona w cienkie plasterki)1
bakłażan japoński (pokrojony w cienkie plasterki)*4 podłużne
pomidory (pokrojone w cienkie plasterki)1/8 łyżeczki suszonego
tymianku1 łyżeczka
octu balsamicznegosólświeżo mielony
czarny pieprzNagrzej piec do 230 C.Ułóż połówki
papryki skórką do góry na wyłożonej folią blaszce. Piecz przez ok 15 minut, następnie włóż do miski i przykryj szczelnie naczynie, by para nie uciekała. Jak trochę przestygną, obierz je ze skóry i drobno posiekaj.2 łyżki
oliwy, 1 łyżeczkę
czosnku i
cebulę podduś na małym ogniu, aż zmiękną (nie pozwól by się zrumieniły) – zajmie to ok 8 minut.Dodaj
pomidory i sok, świeży
tymianek,
natkę pietruszki i
liść laurowy. Duś na małym ogniu, aż wszystko będzie bardzo miękkie i zostanie niewiele płynu (ok 10 minut). Nie pozwól, żeby się przyrumieniły.Dodaj
paprykę na patelnię, duś dalej, aż zmięknie. Dopraw
solą i suszonym
tymiankiem.Zachowaj 1 łyżkę warzywnego sosu, resztą wyłóż dno foremki o średnicy ok 20cm.Zmniejsz ogień do 130 C.Na sosie układaj na przemian plasterki
cukinii (żółtej i zielonej),
bakłażana i
pomidorów tworząc „ślimak” lub
okręgi z warzyw, aż zapełnisz całą foremkę.Połącz pozostały
czosnek z 2 łyżkami
oliwy, dodaj
sól i
pieprz do smaku, następnie posmaruj miksturą warzywa w foremce.Przykryj je szczelnie folią aluminiową. Piecz przez ok 2 godziny, aż warzywa zmiękną. Zdejmij folię i wstaw do pieca na kolejne 30 minut.Zrób sos do skropienia gotowej potrawy: łyżkę sosu, którą odłożyłeś wcześniej, wymieszaj z pozostałą
oliwą (1 łyżka),
octem balsamicznym, dopraw
solą i
pieprzem.Potrawę podawaj na ciepło, na talerzu skropionym sosem z punktu 11.Smacznego! :)*użyłam zwykłego
bakłażana – przycięłam plasterki do odpowiedniego rozmiaru**użyłam
tymianku cytrynowego – mam wrażenie, że lepszy byłby zwykły***jest to dość luźne tłumaczenie przepisu z tej strony: http://www.startribune.com/lifestyle/taste/recipes/15800917.html?refer=y****zdecydowanie lepiej wygląda na
białym talerzu niż na brązowym ;)