ßßß Cookit - przepis na „Zupka chińska” wg S

„Zupka chińska” wg S

nazwa

Wykonanie

Nie jestem wielką fanką zup. Małą też nie ;) Jeżeli mam kilka opcji posiłku do wyboru, będzie ona najprawdopodobniej jedną z ostatnich, na które zwrócę uwagę.
Jednak jest w tym przepisie coś, co sprawia, że potrafię go przygotowywać na obiad codziennie przez długi czas i się nie znudzić.
Do zrobienia tej zupy po raz pierwszy zainspirował mnie Anthony Bourdain ze swoim bzikiem na punkcie wietnamskiej zupy Pho. Koncepcja, w której świeże warzywa (i mnóstwo innych składników) zalewa się gorącym rosołem trafiła w mój gust perfekcyjnie :)
Dzisiaj wrzucam szybką, wegańską wersję z makaronem z zupki chińskiej** (moją ulubioną zresztą) – niemniej jednak kiedyś na pewno przygotuję Pho bliższą oryginałowi. Ale to za jakiś czas :)
Składniki (dla 1 osoby):
makaron z zupki chińskiej (najlepsze są nitki, nie wstążki)
500ml wody
świeży imbir (ok 1cm)
świeże chilli/pepperoni
0,5 ząbka czosnku
0,5 małej cebuli (lub 0,25 średniej)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki tajskiego słodko pikantnego sosu chilli
kawałek sałaty lodowej (lub innych chrupkich liści bez intensywnego smaku)
0,5 pomidora
garść orzeszków ziemnych
świeża kolendra
dymka
wodę wlej do garnka, dodaj pokrojone drobno: czosnek, imbir, chilli (wedle uznania), cebulę
dodaj sos sojowy i sos tajski, doprowadź do wrzenia
gdy „rosół” się zagotuje, wrzuć makaron i wyłącz gaz
sałatę pokrój w paseczki, pomidora w kostkę jak makaron nasiąknie płynem nałóż go do miseczki
dodaj pomidora, sałatę i orzeszki
zalej „rosołem”, posyp posiekaną dymką, kolendrą i chilli
Smacznego :)
*znakomitym pomysłem jest pokrojenie wszystkich składników, umieszczenie ich (oprócz wody ;) w pojemniczku i wzięcie do pracy – żeby otrzymać ciepły posiłek wystarczy zalać wszystko wrzątkiem, poczekać, aż makaron nasiąknie, wymieszać i gotowe :)
**makaron z zupki chińskiej można zastąpić ryżem, makaronem ryżowym lub nie dodawać makaronu wcale, z warzyw świetnie się nadaje czerwona papryka, kiełki
**Pamiętaj – to jest tylko wskazówka, co może się znależć w tej zupie – wszystko zależy od tego, co lubisz lub masz w lodówce ;)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/08/15/zupka-chinska-wg-s