Wykonanie
Po prostu uwielbiam
chiński rosół z
makaronem,
kurczakiem i warzywami! Jem go o każdej
porze roku, ale szczególnie doceniam w mroźne zimowe dni.
Imbir cudownie rozgrzewa i wzmacnia odporność na wzmożone w tym okresie ataki zarazków!7-8 porcjiSkładniki chińskiego
bulionu drobiowego1
kurczak o wadze 2 kg2 nogi
kurczaka, bez skóry6
cebul dymek (ok. 280 g), zachowaj
szczypior z 1
dymki na później2 zwykłe
cebule średniej wielkości80g
pora (można pominąć)50g świeżego
imbiru0,5 główki
czosnku25 g świeżej
kolendry (mogą być głównie łodyżki)świeże
chilli, przekrojone wzdłuż (wg uznania)3 l
wodySkładniki zupy
makaron z 5-6 zupek chińskich
szczypior z 1
dymki150g marchwii150g
czerwonej cebuli150g czerwonejpapryki100g
pieczarek100g białej rzodkwii
chilli (wg uznania)1 łyżeczka
oleju sezamowegoliście świeżej
kolendry (do przybrania)Przygotowanie
bulionuWytnij
piersi z kurczaka (użyj ich do innego dania, np. Sposób na soczyste piersi..).Po odważeniu 80 g przekrój
pora na pół, a liście na trochę mniejsze kawałki. Rozdziel warstwy i dokładnie umyj.Oddziel bulwy
cebuli od
szczypioru i całość umyj. Przekrój bulw na pół.
Imbiru nie musisz obierać, ale pokrój go w ok 0,5 cm plastry, żeby podczas gotowania wydobyło się z niego jak najwięcej smaku i aromatu.Główkę
czosnku przekrój w poprzek na pół lub oddziel wymaganą ilość ząbków i przekrój je na pół. Nie ma potrzeby obierania.
Kolendra – mogą być głównie łodyżki.Włóż
mięso oraz pozostałe składniki do garnka i zalej
wodą (zdj 1).Doprowadż do wrzenia i niezwłocznie zmniejsz moc palnika tak, by rosół tylko delikatnie bulgotał. Dzięki temu
bulion nie będzie mętny.Przy pomocy małej chochli zbierz pianę oraz wszelkie zanieczyszczenia. Powtarzaj tę czynność co ok 10 min. (zdj. 2).Dodaj 2-3 łyżeczek
soli morskiej (wg uznania) – postępuj ostrożnie. Rosół w trakcie gotowania częściowo wyparuje, co spowoduje skondensowanie się
soli. Poza tym
sos sojowy, który dolewany jest do zupy bezpośrednio przed spożyciem stanowi swego rodzaju zamiennik
soli.Gotuj
bulion przez ok. 1,5 h od zagotowania.Odcedź rosół do mniejszego garnka, dodaj
olej sezamowy, sprawdź doprawienie i przykryj.Przełóż
mięso do osobnego pojemnika i wyrzuć pozostałe składniki.Kiedy
mięso odrobinę ostygnie, oddziel je od kości, „podrzyj” na małe kawałki i wrzuć do
bulionu.Przygotowanie warzyw do zupySposób przygotowania warzyw opisałam w innym artykule:Krojenie warzyw na chińszczyznęJeśli nie masz czasu na krojenie wszystkich składników, wybierz tylko niektóre z nich, użyj robota kuchennego lub po prostu kup
mrożoną mieszankę chińską.Pokrojone warzywa wrzuć do
bulionu kilka minut przed podaniem.Przygotowanie
makaronuWyrzuć saszetki i postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, po czym odcedź
makaron.Sposób serwowania nr 1Włóż
makaron do miseczek.Doprowadź
bulion do wrzenia i zalej nim
makaron.Udekoruj gałązkami
kolendry.Na
stole ustaw
sos sojowy oraz drobno pokrojone
chilli.Sposób serwowania nr 2Pokrojone warzywa włóż do pojemnika (nie wrzucaj do
bulionu).Tuż przed podaniem, umieść je na
makaronie w miseczkach i zalej gorącym rosołem.Osobiście wolę tę właśnie wersję, gdyż warzywa są bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Mają też intensywniejszy kolor.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u