ßßß Cookit - przepis na Pikantny makaron z grzybami

Pikantny makaron z grzybami

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie 10-15 minut
Gotowanie 10 minut
Tłuszcz 8 g
Kalorie 190 kcal
Przed przystąpieniem do smażenia w woku, przygotuj wszystkie składniki,
później nie będzie na to czasu. Pamiętaj! Najpierw rozgrzewamy wok,
potem wlewamy olej małym strumieniem po bocznych sciankach woka.
Na 4 porcje
15 g suszonych prawdziwków - zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i odstawić na 15 minut.
200 g świeżego makaronu chińskiego ( jajecznego)
2 łyżki oleju słonecznikowego
4 ząbki czosnku - obrać, pokroić w plastry
1 czerwona papryczka chili - oczyścić, posiekać
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
450 g pieczarek - oczyścić, pokroić w plastry
6 dymek - pokroić w plastry
4 łyżki sake
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente, odcedzić. Grzyby odsączyć, pokroić, zachować wodę. W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, chili oraz imbir, smażymy przez 15 sekund, ciągle mieszając, aż przyprawy wydzielą aromat. Domieszać suszone grzyby i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy dymkę, alkohol, sos sojowy, sok z cytryny, kolendrę, makaron i wodę, w ktorej moczyły się grzyby. Podgrzewamy 1-2 minuty, aż wszystkie składniki bedą gorące.
Kochani
przypominam o zabawie - KLIK
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/07/pikantny-makaron-z-grzybami.html