Wykonanie

Przygotowanie 10-15 minutGotowanie 10 minutTłuszcz 8 gKalorie 190 kcalPrzed przystąpieniem do smażenia w woku, przygotuj wszystkie składniki,później nie będzie na to czasu. Pamiętaj! Najpierw rozgrzewamy wok,
potem wlewamy
olej małym strumieniem po bocznych sciankach woka.

Na 4 porcje15 g
suszonych prawdziwków - zalać 1/3 szklanki wrzącej
wody i odstawić na 15 minut.200 g świeżego
makaronu chińskiego ( jajecznego)2 łyżki
oleju słonecznikowego4 ząbki
czosnku - obrać, pokroić w plastry1 czerwona
papryczka chili - oczyścić, posiekać2 łyżeczki świeżo startego
imbiru450 g
pieczarek - oczyścić, pokroić w plastry6
dymek - pokroić w plastry4 łyżki sake4 łyżki ciemnego
sosu sojowego2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki świeżo posiekanej
kolendryMakaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente, odcedzić.
Grzyby odsączyć, pokroić, zachować
wodę. W woku rozgrzać
olej, wrzucić
czosnek,
chili oraz
imbir, smażymy przez 15 sekund, ciągle mieszając, aż
przyprawy wydzielą aromat. Domieszać
suszone grzyby i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy
dymkę,
alkohol,
sos sojowy,
sok z cytryny,
kolendrę,
makaron i
wodę, w ktorej moczyły się
grzyby. Podgrzewamy 1-2 minuty, aż wszystkie składniki bedą gorące.




Kochaniprzypominam o zabawie - KLIK