Wykonanie
Składniki:( Na 4 tortille , 2-4 porcję)4 pszenne placki tortilli4 plastry
szynki wiejskiej4 plastry
sera żółtego2
ogórki kiszone4 liście
sałaty lodowej4
jajkamajonezketchup pikantnyPlacki ziemniaczane:2 średniej wielkości
ziemniaki1
cebula1
jajko5 łyżek
mąki pszennejsól ,
pieprzsłodka i
ostra paprykaolej do smażenia
Przygotowanie:Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obrać , obuć zetrzeć wraz z
cebulą na tarce o małych oczkach.Odstawić na chwilkę , odlać wytworzony płyn.wbić
jajko , wsypać
mąkę oraz
przyprawy wg. smaku.Wymieszać ciasto by miało jednolitą konsystencję.Na patelni rozgrzać
olej , usmażyć cztery dość duże placki ziemniaczane na rumiano z obu stron.
Jajka z dodatkiem
soli ugotować na twardo ( ok. 7 min od zagotowania się
wody)Ostudzić , obrać ze skorupek.Pokroić w plasterki wraz z
ogórkami kiszonymi.Każdy placek tortilli wysmarować po całości
majonezem.Kłaść na jednym z brzegów po liściu
sałaty , plasterku
sera , placku ziemniaczanym, plasterkach z jednego
jajka oraz 1/2
ogórka kiszonego.Całość polać
ketchupem.Zawijać najpierw krótsze boki do środka a następnie w rulon.Gotowe tortillę położyć na rozgrzana patelnię grillową ( można zastąpić ja zwykła patelnią lub podpiec na kratce w piekarniku) grillować do 2-3 min z każdej strony do zarumienienia.Gotowe tortille podawać same lub polane
sosem czosnkowym czy
ketchupem.Wyśmienicie smakują na ciepło i zimno pokrojone w mniejsze kawałki.Smacznego