Wykonanie
Niby niewielka zmiana od placków tradycyjnych, bo ciągle
ziemniaki stanowią składnik podstawowy, ale smakują jednak inaczej. Polecam je zwłaszcza fanom pizzy, bo podane z
serem,
ketchupem,
porem i
majonezem smakują wybornie.
Składniki:0,7 kg
ziemniaków5 dużych
pieczarek1 mała
cebula2
jajka1 łyżka kwaśnej gęstej
śmietany3 łyżki
mąki pszennejsól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaDodatkowo:2 łyżki
majonezu1 nieduży jasny
porgarść tartego
żółtego seradobry
ketchupSposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę.
Ziemniaki wymieszać z
cebulą,
pieczarkami, roztrzepanymi
jajkami,
śmietaną i
mąką. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z
olejem. Podawać z kleksem
majonezu ,
startym serem,
porem i
ketchupem. Smacznego :)