Wykonanie
Składniki:Na 6 gorących kanapek o długości ok. 10×5 cm. ( można zrobić mniejsze lub większe)Ciasto:400 g.
mąki pszennej2 łyżki
oleju30 g. świeżych
drożdży200 ml. ciepłej
wody ( nie gorącej) w wersji tylko dla dorosłych
wodę możemy zastąpić ciepłym
piwem.1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliDodatki:12 plasterków
salami z
papryką200 g. tartego
sera żółtego6 liści
sałaty lodowej4
rzodkiewki4
pomidorki koktajlowe ew. jeden zwykły
pomidor1
czerwona cebulaketchup pikantny lub łagodnyDodatkowo: folia aluminiowa +
oliwaOlej lub folia do pieczenia do wyłożenia/ wysmarowania blaszki
Przygotowanie:Z
drożdży zrobić zaczyn tzn. w kruszyć je do ciepłej
wody z
cukrem , odstawić na ok 10 min do wypłynięcia na wierzch.
Mąkę wymieszać z
olejem oraz
solą , wlać gotowy zaczyn , wyrabiać rękoma ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1h.( ciasto powinno podwoić swoją objętość)Po upływie czasu ciasto ponownie chwilę wyrabiać , oddzielić je na 6 równych części.Wałkować kwadrat (ok.10x10cm) złożyć go na pół , poodcinać nie równe końce, rozłożyć ciasto z powrotem.powierzchnię ciasta posmarować grubą warstwą
ketchupu posypać obficie
serem żółtym oraz położyć dwa plasterki
salami.Z foli aluminiowej urywać nie duże kawałki kłaść na pustą stronę ciasta , posmarować odrobiną
oliwy ( zapobiegnie to przyklejaniu się składników do folii)Złożyć kanapki na pół , kłaść na wysmarowanej
olejem /wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.piec ok. 25 min w 180 st.W
między czasie
pomidora pomidorki i
ogórki pokroić w plasterki ,
cebulę w piórka.Z upieczonych kanapek usunąć folię , wkładać po liściu
sałaty , 3-4 plasterki
pomidora oraz
rzodkiewki , parę piórek
cebuli.Zamknąć kanapkę , podawać na ciepło ( na zimno także dobrze smakuje)Do kanapki możemy także dodać
sos czosnkowy lub inny ulubiony , możemy także dodać ulubione warzywa np.
ogórki ,
paprykę.Smacznego