Wykonanie
Karmelizowanego
pora poznałam prawie rok temu na świątecznych warsztatach naszej wielkopolskiej Grupy, jako dodatek do pierogów z
kaszą gryczana i
grzybami. Pomyślałam, że jako jesienny dodatek do pizzy będzie też dobrze smakował. Jako bazę na ciasto wybrałam plastry
salami i karmelizowany
por doskonale do niego pasuje.
Pomidory to u mnie do pizzy dodatek niemal obowiązkowy, toteż i bez nich się nie obyło, jak też i bez tartego
sera.Ok. 1/2 kg
mąki pszennej30 g
drożdży1/2 szklanki
mlekaokoło 3/4 szklanki letniej
wody3 łyżki
oleju1
jajkołyżeczka
cukrułyżeczka
solisalami w plastrach
pomidory też w plastrach
por bez zielonych liści
oliwa,
sól,
cukier trzcinowy (łyżka)20 dkg startego
żółtego seraDrożdże roztarłam z
cukrem, dodałam trochę letniego
mleka, posypałam łyżką
mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam pół kilo
mąki,
sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam
jajko,
olej , letnią
wodę i wymieszałam dokładnie. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około 45 minut).W międzyczasie podsmażyłam na
oliwie pokrojonego na półplasterki
pora z dodatkiem łyżki
cukru trzcinowego i
soli do smaku. Smażyłam aż zmiękł i zeszklił się . Pokroiłam też na plastry
salami . Starłam
ser, pokroiłam na plastry
pomidory.Posmarowałam wyrośnięte ciasto
oliwą i położyłam na nim plastry
salami . Na to rozłożyłam karmelizowanego
pora i
pomidory.Piekłam w 200 C około 20 minut, dopiero
potem posypałam
żółtym serem i wsadziłam do pieca jeszcze na 10 minut. Po tym czasie
ser się stopił a boki pizzy przyrumieniły .Zjedliśmy ją w towarzystwie tzatzików albo polaną domowym
sosem czosnkowym i posypaną
oregano.Jak już wspomniałam, karmelizowany
por doskonale smakował na cieście z dodatkiem
salami,
pomidorów i stopionego
sera. Kolejna pyszna pizza mi wyszła.Smacznego !