Wykonanie
Koniec roku szkolnego zaskoczył mnie z nienacka. W ostatnich dniach było strasznie dużo pracy i załatwiania rozmaitych formalności. Ani się nie obejrzałam, a tu już zakończenie roku szkolnego. Płacz, kwiaty, życzenia odpoczynku i dwa miesiące wolnego. Oczywiście w teorii, bo w poniedziałek jak gdyby nigdy nic idę normalnie do szkoły. Z tym wyjątkiem, że takiej pustej i cichej.
Dziwna jest taka szkoła… nie przepadam za nią w tych dniach. Mój Jachu, mimo że przedszkolak, też zaczął wakacje. W związku z tym postanowiliśmy urządzić sobie małe domowe święto. Uczciliśmy je trochę nietypową pizzą, która znikneła w kilka chwil :)
Składniki:Ciasto na pizzeszklanka
mąki pszennej10g
drożdzy rozpuszczonych w ok 100ml ciepłej
wodyłyżeczka
soli2 łyżki
oliwyFarsz:
Pomidorki koktajloweKawałek
paprykiCienki
kabanosKilka plastrów okrągłej
wędlinyJeden plaster drobiowej
wędlinyKetchup łagodny
Żółty ser(jako dodatki do ciuchci można użyć tak naprawdę wszystkiego co jest w lodówce i z tych produktów „czarować” na cieście)Przygotujemy ciasto na pizze: łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy aż powstanie jednolita, nieco ciągnąca masa. Aby ciasto nie przywierało do rąk, przed wyrabianiem warto je posmarować kapką
oliwy. Gotową masę odstawiamy w ciapłe miesjce i czekamy z 20 minut aż urośnie. Następnie wałkujemy i wycinamy pociąg. Ciasto smarujemy
ketchupem. Następnie posypujemy całość
żółtym serem i dopiero na to układamy poszczególne elementy pociągu. Okrągłą
wędlinę jako koła, a
kabanos jako łącznik
między nimi.
Pomidorki jako dach i komin. Z
papryki wycinamy numerek ciuchci, a z
wędliny okno. Całość zapiekamy około 15 minut w piakrniku nagrzanym do 180 stopni. Zajadamy wraz z dziećmi na ciepło :) My aż poparzyliśmy usta nie mogąc się doczekać, aż pizza ostygnie!