Wykonanie
Quesadilla to nic innego jak dwa placki tortilli przełożone
serem i innymi dodatkami.U nas, jak na Meksyk przystało, było ostro.Polecamy na szybki obiad lub idealną przystawkę, gdy zjawią się znajomi.Z dodatkami można kombinować do woli, byle był
ser, który to wszystko złączy.Poniżej nasza propozycja, ta ostra i ta mniej.SKŁADNIKI NA 1 QUESADILLA:2 placki tortilli4 małe
pomidorki4 plasterki dowolnej
wędliny2-3
papryczki jalapeno (są ostreeee;))ostry sos z
papryki lub
ketchupser żółtysólłyżka
oliwy z oliwek lub
olejuWYKONANIE:Już nie może być prościej.Na rozgrzanej patelni ( i łyżce
oliwy) kładziemy placek tortilli, smarujemy go ulubionym sosem z
papryki lub
ketchupem i układamy na nim różnie składniki, np.
ser,
szynkę,
pomidory,
ostre papryczki. Lekko solimy i posypujemy resztą
sera. Wszystko przykrywamy drugim plackiem i .... dociskamy garnkiem. Tak, garnkiem. Albo gorącą cegłą jeśli ktoś ma pod ręka, tak jak Nigella (nie zapomnijcie jej w coś owinąć)...Musimy uważać żeby nie dociskać zbyt mocno na bokach, bo
ser może przykleić się do patelni. Gdy placek już trochę się przysmaży, odwracamy go szybkim ruchem i smażymy z drugiej strony.Kroimy na mniejsze kawałki i zjadamy.Dla tych żarłoków, którzy nie lubią ostrych potraw, zrobiłyśmy też wersję light, ze
szpinakiem i
serem brie.
Szpinak na patelni przysmażamy z
czosnkiem i
solą oraz odrobiną
gałki muszkatołowej.Układamy go na kawałkach
sera brie i smażymy tak jak wyżej.Obie wersje są wyjątkowo smaczne.