Wykonanie
Składniki:600 g.
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży ( pół kostki)1 szklanka ciepłego mleka+ 1/2 szklanki na rozczyn200 g. tartego
sera żółtego+ łyżka do posypania na wierch1 duże jajko+
żółtko do posmarowania
bułek2 łyżki
oliwy lub oleju+
olej do smarowania rąk1 kopiasta łyżka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
cukruPrzygotowanie:Robimy rozczyn:Do szklanki kruszymy
drożdże dodajemy
cukier oraz zalewamy 1/2 szklanki ciepłego
mleka . Odstawiamy w ciepłe miejsce czekamy do wypłynięcia na wierzch i podrośnięcia
drożdży.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy
mleko ,
jajko ,
oliwę oraz gotowy rozczyn. Wyrabiamy chwilkę dłońmi posmarowanymi
olejem. Dodajemy
sól ,
pieprz ,
zioła prowansalskie oraz
ser. Wyrabiamy ok. 5 min na gładką i elastyczną masę , przykrywamy ściereczką odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie chwilę po czym rwiemy kawałkami i tworzymy nie duże kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 30 min. Wierch każdej
bułki smarujemy rozkłuconym
żółtkiem oraz posypujemy odrobiną
sera żółtego.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. pieczemy
bułki 30 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.Z podanych proporcji wychodzi około 12 bułeczek.Smacznego