Wykonanie
W jednej z arabski knajp
jadłam ostatnio ciasto borek z
serkiem feta. Tak bardzo zachwyciła mnie ta potrawa, że postanowiłam zrobić ją w domowych warunkach. Przepisu na samo ciasto borek nie znalazła, ale można je kupić w sklepach z żywnością arabską. Nie mając jednak do nich dostępu, zrobiłam chaczapuri z
serkiem feta. Pycha.
Porcja na 5-6 osób
Ciasto drożdżowe:250 g
mąki pszennej1/4 kostki
drożdży150 ml ciepłego
mlekapłaska łyżeczka
soliMasa z
serka100 g
masła2 łyżki
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka1 kostka
serka feta2
żółtkasól,
pieprzOdrobina
olejuDrożdże rozpuszczamy w
mleku dodajemy
mąkę i
sól. Ciasto wyrabiamy rękoma (musi być gęste i nie może lepić się do rąk, wiec można dodać
mąki lub jeżeli będzie za twarde to
mleka). Gotowe ciasto odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia.W tym czasie robimy masę.
Masło rozpuszczamy dodajemy
mąkę i mieszamy, po chwili dodajemy
mleko, delikatnie podgrzewamy i dodajemy pokruszony
serek feta, podgrzewając i mieszając do połączenia się składników na samym końcu dodajemy
żółtka i doprawiamy.Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy bardzo cienko na okrągło (podane proporcje są na dużą patelnie 32 cm średnicy). Patelnie delikatnie smarujemy
oliwą i wkładamy jeden płat ciasta, na to farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzegi lekko dociskamy aby się skleiło. Patelnie z
ciastem wkładamy na piec i na średnim ogniu podpiekamy z obu stron na złoty kolor. Aby ciasto przewrócić na drugą stronę możemy sobie pomóc dużym płaskim talerzem, którym przykrywamy patelnie, następnie odwracamy ją do góry dnem, ciasto w ten sposób ląduje na talerzu, a
potem tylko smykamy je z powrotem na patelnie. Podajemy oczywiście na ciepło, najlepiej z jakąś
sałatką.