Wykonanie
Wspaniała przekąska przed niewielkim obiadem albo propozycja na kolację w gronie znajomych. Bliny mimo tego, że są z
mąki gryczanej są bardzo delikatne.Kwaśna
śmietana świetnie podkreśla ich smak a
kawior dodaje im wykwintności. Oczywiście jest to tylko propozycja podania, możesz równie dobrze podać je w wersji słodkiej lub pozostać tylko przy
śmietanie. Myślę, że dobrze
będę smakowały również z cząstką
awokado. Tak czy inaczej, zachęcam do przetestowania przepisu.Potrzebujesz:25 g świeżych
drożdży,1 łyżeczka
cukru,2 szklanki ciepłego
mleka,100 g
mąki pszennej,250 g
mąki gryczanej,1
żółtko,50 ml roztopionego
masła,1 łyżeczka
soli,
olejWykonanie:Najpierw przygotuj rozczyn: w miseczce wymieszaj
drożdże z
cukrem, dodaj 1/4 szklanki ciepłego
mleka oraz 2 łyżki
mąki pszennej. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.W drugiej misce wymieszaj przesianą
mąkę gryczaną z resztą
mąki pszennej, resztą
mleka,
żółtkiem, roztopionym
masłem i
solą. Kiedy
drożdże już podrosną, przełóż je do miski z
mąką, wymieszaj łyżką, ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.Po tym czasie rozgrzej na patelni
olej i smaż placuszki z każdej strony po jakieś 2 minuty. Uważaj aby
olej nie był zbyt gorący bo bliny spalą się z zewnątrz a będą surowe w środku.
Smacznego!* Przepis na bliny zapożyczyłam ze strony www.kwestiasmaku.com