Wykonanie
Na prawdziwe, rosyjskie bliny ochotę miałam od dawna. Problematyczna okazała się dostępność
mąki gryczanej, bo na sklepowych półkach w miejscach na mojej standardowej trasie praca-dom bardzo trudno było ją zlokalizować.Wreszcie udało się!
Mąka zakupiona, bliny usmażone. Zapraszam:)
Składniki:Składniki, około 25 sztuk:25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 szklanki ciepłego
mleka100 g
mąki pszennej250 g
mąki gryczanej1
żółtko50 ml roztopionego
masła1 łyżeczka
soliolej roślinny do smażeniaDodatki:gęsta
śmietana 18%, cienko pokrojony
wędzony łosoś,
kawior czerwony/czarny, kawałki
cytryny,
koperek bądź
natka pietruszki, świeżo zmielony
czarny pieprz;Przygotowanie:Wymieszać
drożdże z
cukrem, 1/4 szklanki ciepłego
mleka oraz 2 łyżkami
mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W większej misce wymieszać przesianą
mąkę gryczaną z resztą
mąki pszennej, resztą
mleka,
żółtkiem, roztopionym
masłem oraz
solą. Dodać podrośnięte
drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.Na rozgrzaną patelnię teflonową z
olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.Zaraz podawać, z dodatkami:
śmietaną, kawałkami
łososia wędzonego i posiekanym
koperkiem,
kawiorem, skrapiając
sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.