ßßß Cookit - przepis na C - Rosyjskie bliny z łososiem i kawiorem

C - Rosyjskie bliny z łososiem i kawiorem

nazwa

Wykonanie

Na prawdziwe, rosyjskie bliny ochotę miałam od dawna. Problematyczna okazała się dostępność mąki gryczanej, bo na sklepowych półkach w miejscach na mojej standardowej trasie praca-dom bardzo trudno było ją zlokalizować.
Wreszcie udało się!
Mąka zakupiona, bliny usmażone. Zapraszam:)
Składniki:
Składniki, około 25 sztuk:
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 szklanki ciepłego mleka
100 g mąki pszennej
250 g mąki gryczanej
1 żółtko
50 ml roztopionego masła
1 łyżeczka soli
olej roślinny do smażenia
Dodatki:
gęsta śmietana 18%, cienko pokrojony wędzony łosoś, kawior czerwony/czarny, kawałki cytryny, koperek bądź natka pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz;
Przygotowanie:
Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Zaraz podawać, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i posiekanym koperkiem, kawiorem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/04/c-rosyjskie-bliny-z-ososiem-i-kawiorem.html