Wykonanie
Dzisiaj dalszy ciąg przepisów weekendowych, czyli opowieść o tym co i jak jedliśmy z Madzią i Justyną. Całą historia jest w poprzednim
poście, więc powtarzać raczej nie
będę. Co by was nie zanudzać :)
Powiem tylko, że jak
Madzia z Justą poleciały do sklepu po kolejną porcję
alkoholu (nawet nie podejrzewałem, że człowiek jest w stanie tyle wypić :)) ja zabrałem się za bliny. A cytując Wikipedię bliny to " tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, w szczególnie dużych ilościach spożywane w okresie ostatków, w tygodniu poprzedzającym Wielki Post, zwanym maslenica (tydzień naleśnikowy)"
A mówiąc tak po prostu są to placuszki z
mąki gryczanej. A dodać muszę, że
mąkę gryczaną mam ze sklepu ekologicznego naturo.pl, o którym już wspominałem. Który to sklep przesłał mi "paczkę żywnościową" do testów. Ale i o tym
mowa już była wcześniej :)Nie mniej jednak paczka to cieszy mnie niezmiernie z kilku względów. Np. dlatego, że znalazłem tam
mąkę gryczaną, której nigdy dotąd nie używałem.
Zatem podsumowując i przechodząc do przepisu, z prezentów od naturo.pl użyłem:-
mąka prażona gryczana bio-
mąka pszenna pełnoziarnista bioZatem (po raz drugi):250 g
mąki gryczanej prażonej bio100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej bio
25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru500 ml ciepłego
mleka1
żółtko50 g roztopionego
masła1 łyżeczka
soliolej do smażeniadodatki:
ser Bieluch,
koperek (lub cokolwiek, co kto lubi)
Z naszego
mleka odlać 50 ml, rozpuścić w nim
drożdże z
cukrem i 2 łyżkami
mąki pszennej. Zamieszać i odstawić na 15 minut. Żeby trochę wyrosło.W dużej misce mieszamy resztę składników (oczywiście bez Bielucha i
koperku), dodajemy wyrośnięte
drożdże, mieszamy łyżką na jednolitą masę, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut.Nakładamy łyżką stołową na rozgrzaną patelnię z
olejem i smażymy z obu stron.Podajemy na ciepło przyozdobione
serem i
koperkiem (czy czym tam lubimy). U mnie na zdjęciu widać jeszcze dżemik
żurawinowy, ale okazał się od niezbyt dobrym pomysłem, chyba nie pasuje. Moim zdaniem najlepiej wchodzi właśnie z Bieluchem, albo po prostu z gęstą kwaśną
śmietaną. Można posypać świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Delikatesy ekologiczne naturo.plDelikatesy Naturo.pl – Zapraszamy na ekologiczną stronę życia.---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)