ßßß Cookit - przepis na Bliny

Bliny

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj dalszy ciąg przepisów weekendowych, czyli opowieść o tym co i jak jedliśmy z Madzią i Justyną. Całą historia jest w poprzednim poście, więc powtarzać raczej nie będę. Co by was nie zanudzać :)
Powiem tylko, że jak Madzia z Justą poleciały do sklepu po kolejną porcję alkoholu (nawet nie podejrzewałem, że człowiek jest w stanie tyle wypić :)) ja zabrałem się za bliny. A cytując Wikipedię bliny to " tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, w szczególnie dużych ilościach spożywane w okresie ostatków, w tygodniu poprzedzającym Wielki Post, zwanym maslenica (tydzień naleśnikowy)"
A mówiąc tak po prostu są to placuszki z mąki gryczanej. A dodać muszę, że mąkę gryczaną mam ze sklepu ekologicznego naturo.pl, o którym już wspominałem. Który to sklep przesłał mi "paczkę żywnościową" do testów. Ale i o tym mowa już była wcześniej :)
Nie mniej jednak paczka to cieszy mnie niezmiernie z kilku względów. Np. dlatego, że znalazłem tam mąkę gryczaną, której nigdy dotąd nie używałem.
Zatem podsumowując i przechodząc do przepisu, z prezentów od naturo.pl użyłem:
- mąka prażona gryczana bio
- mąka pszenna pełnoziarnista bio
Zatem (po raz drugi):
250 g mąki gryczanej prażonej bio
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej bio
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 ml ciepłego mleka
1 żółtko
50 g roztopionego masła
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
dodatki: ser Bieluch, koperek (lub cokolwiek, co kto lubi)
Z naszego mleka odlać 50 ml, rozpuścić w nim drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki pszennej. Zamieszać i odstawić na 15 minut. Żeby trochę wyrosło.
W dużej misce mieszamy resztę składników (oczywiście bez Bielucha i koperku), dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy łyżką na jednolitą masę, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut.
Nakładamy łyżką stołową na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy z obu stron.
Podajemy na ciepło przyozdobione serem i koperkiem (czy czym tam lubimy). U mnie na zdjęciu widać jeszcze dżemik żurawinowy, ale okazał się od niezbyt dobrym pomysłem, chyba nie pasuje. Moim zdaniem najlepiej wchodzi właśnie z Bieluchem, albo po prostu z gęstą kwaśną śmietaną. Można posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Delikatesy ekologiczne naturo.pl
Delikatesy Naturo.pl – Zapraszamy na ekologiczną stronę życia.
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2012/01/bliny.html