Wykonanie
Dzień dobry kochani. Mam do was pytanie - czy pieczecie sami
pieczywo czy kupujecie je w sklepach czy piekarniach ? Ja już od kilku lat piekę je sama, piekę
chleb i
bułki. Już mi nie smakuje takie ze sklepu, poza tym w
pieczywie kupionym znajdują się różne
dziwne dodatki, których w ogóle nie powinno tam być, często są to dodatki, które szkodzą i nie są zdrowe. To jest straszne co jest dodawane do żywności, przecież
chleb czy
bułki to
mąka,
woda,
drożdże i już. Dlatego ja piekę sama, przynajmniej wiem co jem. Przygotowanie domowego
pieczywa nie jest trudne, spróbujcie sami, a smak jest rewelacyjny. Takie domowe
bułki są przepyszne. Ten przepis mam od mojej mamy, która już kilka
razy piekła te
bułki i są świetne. Polecam i życzę smacznego.Składniki:- 500 g
mąki pszennej- 30 g świeżych
drożdży- 50 g
oleju- 250 g ciepłej
wody- 1 łyżeczka
soli- pół łyżeczki
cukruDo kubka wkruszam
drożdże i zasypuje je
cukrem, mieszam i odstawiam, aby zrobiły się płynne. Wystarczy kilka minut.Do miski wsypuję
mąkę, dodaję
sól,
wodę i
olej. Wlewam
drożdże i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin.Następnie przekładam ciasto na blat podsypany
mąką i dzielę na 8 części, formuję kulki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam i przykrywam ponownie ściereczką na 30 minut.Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, grzanie góra dół.
Bułki nacinam tępą stroną noża i piekę 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.Upieczone
bułki przekładam na kratkę, aby przestygły.