ßßß
Składniki:kasza jaglana – 30 dkg,jaja – 4 szt,cukier – 1 szklanka,masło- 30 g,rodzynki – 100 g,żurawina suszona – 100 g,orzechy włoskie – 1 szklanka,sezam czarny – 3 łyżki,proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,olejek rumowy – 3 krople,czekolada gorzka – 70 g,śmietanka 36 % – 30 ml,masło do wysmarowania formy,bułka tarta,kolorowa posypka.Przygotowanie:Kaszę jaglaną zalać wodą, wypłukać a potem ugotować – proporcja kaszy do wody to mniej więcej 1:2. Kaszę przestudzić a następnie wymieszać ją z rodzynkami, żurawiną, sezamem i grubo pokrojonymi orzechami. Dodać proszek do pieczenia, stopione masło i parę kropel olejku rumowego. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z kaszą. Powstałą masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Piec ok. godziny najpierw przez 20 minut w temperaturze 180 stopni a potem przez 40 w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu poczekać, aby przestygło a następnie jeszcze letnie ciasto wyjąć z formy. Czekoladę roztopić w śmietance i polać keks. Bardzo smaczne ciasto można jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie wystudzone.
Przepis zgłoszony do konkursu, nagroda główna książki – „Moje wypieki i desery” oraz „Moje wypieki i desery na każda okazję” – z autografem autorki! A także wyjątkowa książka na własne przepisy – „Moje przepisy i pomysły”: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki