Wykonanie
Dziś przychodzi do mnie jedna z moich pociech i
mówi, że zachciało jej się keksa …Na to ja, że jeśli już to chyba „zachciało jej się keksu ”…Ona – jak zwał tak zwał, w
sumie to bez znaczenia, ona chce słodki placek z
bakaliami…Ja – chcieć możesz… ale keksu, bo keks jak seks … chcieć może się seksu a nie seksa…No i chyba zaskoczyła, teraz na pewno zapamięta, w edukacji podstawa to znaleźć dobry przykład, który łatwo zapadnie w pamięćTak więc dziś na deser keks, ale taki troszkę inny… polecam pyszny, dla mnie lepszy od tradycyjnego. Idealna propozycja na świąteczny deser. Oryginalny przepis i doskonały smak na pewno zadowolą nawet wybrednych gości:)
Składniki:
kasza jaglana – 30 dkg,
jaja – 4 szt,
cukier – 1 szklanka,
masło- 30 g,
rodzynki – 100 g,
żurawina suszona – 100 g,
orzechy włoskie – 1 szklanka,
sezam czarny – 3 łyżki,
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
olejek rumowy – 3 krople,
czekolada gorzka – 70 g,
śmietanka 36 % – 30 ml,
masło do wysmarowania formy,
bułka tarta,kolorowa posypka.Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zalać
wodą, wypłukać a
potem ugotować – proporcja
kaszy do
wody to mniej więcej 1:2.
Kaszę przestudzić a następnie wymieszać ją z
rodzynkami,
żurawiną,
sezamem i grubo pokrojonymi
orzechami. Dodać
proszek do pieczenia, stopione
masło i parę kropel
olejku rumowego.
Jaja ubić z
cukrem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z
kaszą. Powstałą masę przelać do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą keksówki. Piec ok. godziny najpierw przez 20 minut w temperaturze 180 stopni a
potem przez 40 w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu poczekać, aby przestygło a następnie jeszcze letnie ciasto wyjąć z formy.
Czekoladę roztopić w
śmietance i polać keks. Bardzo smaczne ciasto można jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie wystudzone.
Przepis zgłoszony do konkursu, nagroda główna książki – „Moje wypieki i desery” oraz „Moje wypieki i desery na każda okazję” – z autografem autorki! A także wyjątkowa książka na własne przepisy – „Moje przepisy i pomysły”: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki