Wykonanie
Czekoladę kocham od zawsze... A tych, którzy twierdzą, że jej nie lubią uważam za osoby mocno podejrzane :) :) :) Dlatego dziś proponuje Wam na deser Ciasto
czekoladowe . To ciasto jest naprawdę pyszne: sycące, wilgotne, mocno
czekoladowe, niezasłodkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zadowoli kazdego czekoladoholika :) :) Będziecie nim zachwyceni :) :)Składniki:4
jajka150 g
cukru80 g
mąki pszennej3 tabliczki
gorzkiej czekolady200 g
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Tortownice smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą lub
kaszą manną.Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę 180°C.2 tabliczki
czekolady łamiemy na tafelki, wkładamy z
masłem do garnka a ten do drugiego garnka z gotującą się
wodą i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej ciągle mieszając.Do miski wbijamy
jaja i miksujemy z
cukrem na gładką masę. Następnie do jajecznej masy dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia i znowu miksujemy do połączenia skladników. Na końcu do ciasta dolewamy stopniowo rozpuszczoną
czekoladę i
masło i ponownie miskujemy.Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.Ciasto można upiec również bez dodatku
proszku do pieczenia, wtedy jest niższe a czas pieczenia to około 25 minut.Gdy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.W tym czasie z trzeciej tabliczki
czekolady przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy 3/4
czekolady z dwoma łyżkami
mleka w rondelku. Nie zagotowujemy, jedynie podgrzewamy. Gdy
czekolada ma konsystencję płynną polewamy nią ciasto. I według upodobań i fantazji dekorujemy.Smacznego :)