ßßß Cookit - przepis na Brownie z burakami

Brownie z burakami

nazwa

Wykonanie

Brownie z burakami? Dlaczego nie ;-). Ciasta z warzywami nie dziwią dzisiaj nikogo i dość szybko zawojowały kulinarną blogosferę. Nie trzeba szukać dalej - większość z Was próbowała już ciasto marchewkowe, szpinakowe lub z cukinią a kakaowe muffiny buraczkowe od dawna można znaleźć na blogu. Burak świetnie się spisuje w ciastach czekoladowych, dodaje im dużej wilgotności. Nikt z poczęstowanych osób nie zorientował się, że w brownie jest niecodzienny składnik, a każdy zachwycał się smakiem. Warto ugotować 2 buraczki do obiadu więcej i odłożyć do ciasta ;-).
Składniki:
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej
200 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
150 g mąki pszennej lub pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g ugotowanych buraków (niesolonych), obranych i startych na najmniejszych oczkach
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W garnuszku umieścić masło. Postawić na palniku, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na kilka minut, następnie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać cukier. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, do lekkiego roztrzepania jajek. Do jajek dodać sos czekoladowy (może być lekko ciepły). Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec wmieszać starte buraczki.
Formę o wymiarach 18 x 28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto na brownies.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut. Patyczek włożony w ciasto może być mokry i oblepiony, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.
Wyjąć, przestudzić, pokroić.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Hugh Fearnley - Whittingstall .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/brownie-z-burakami