Wykonanie
Brownie z burakami? Dlaczego nie ;-). Ciasta z warzywami nie dziwią dzisiaj nikogo i dość szybko zawojowały kulinarną blogosferę. Nie trzeba szukać dalej - większość z Was próbowała już ciasto
marchewkowe,
szpinakowe lub z
cukinią a
kakaowe muffiny
buraczkowe od dawna można znaleźć na blogu.
Burak świetnie się spisuje w ciastach
czekoladowych, dodaje im dużej wilgotności. Nikt z poczęstowanych osób nie zorientował się, że w brownie jest niecodzienny składnik, a każdy zachwycał się smakiem. Warto ugotować 2
buraczki do obiadu więcej i odłożyć do ciasta ;-).Składniki:250 g
masła250 g
gorzkiej czekolady (70%), posiekanej200 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka150 g
mąki pszennej lub pszennej razowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia250 g ugotowanych
buraków (niesolonych), obranych i startych na najmniejszych oczkachWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W garnuszku umieścić
masło. Postawić na palniku, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na kilka minut, następnie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić.Do drugiego naczynia wbić
jajka, dodać
cukier. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, do lekkiego roztrzepania
jajek. Do
jajek dodać sos
czekoladowy (może być lekko ciepły). Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem i wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec wmieszać starte
buraczki.Formę o wymiarach 18 x 28 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto na brownies.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut. Patyczek włożony w ciasto może być mokry i oblepiony, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.Wyjąć, przestudzić, pokroić.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Hugh Fearnley - Whittingstall .