Wykonanie
Mój syn miał ochotę na ciasto. Koniecznie
czekoladowe. Cóż robić? Nie jemy zbyt dużo słodkości, dlatego postanowiłam zrobić mu przyjemność i coś upiec. I tak pomieszaliśmy, pokombinowaliśmy i powstało jedno z lepszych ciast
czekoladowych. Kiedy już wystygło, moim chłopakom zajęło mniej więcej 10 minut, żeby pochłonąć je całe. Zjadłam tylko jeden kawałek, który dosłownie
porwałam. Niestety, więcej nie dałam rady. Oprócz tego, że to ciasto jest pyszne ma jeszcze kilka innych zalet- robi się je w mgnieniu oka, składniki zawsze są w domu i nie ma prawa się nie udać! Przekonani?
Składniki:75 g
gorzkiej czekolady70 g
masła2
jajka100 g
cukru- użyłam ciemnego
cukru ryżowego, ale trzcinowy tez się sprawdzi100 g
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniaWykonywanie:
Czekoladę połam,
masło pokrój w kawałki i przełóż do miseczki. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się
wodą (pamiętaj żeby miska nie dotykała
wody) i poczekaj aż wszystko się rozpuści.
Jajka ubij z
cukrem na gęstą, jasna masę. Dodaj ostudzone
masło z
czekoladą,
mąkę i
proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasta nie jest dużo i nie wyrasta bardzo więc wybrałam mniejszą blaszkę. Wysmaruj ją
masłem i przelej ciasto. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien być czysty. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż wystygnie i jeśli lubisz, posyp je
cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną
gorzką czekoladą.Smacznego!