Wykonanie
Jesień to u mnie czas ciepłych pledów, wzorzystych swetrów, parujących kubków
herbaty, wrzosów, książek (no dobra przyznaję się czas książek jest zawsze) i czas
czekoladowego ciasta. :) W chłodne dni nic tak nie poprawia nastroju jak odrobina koloru, słodkiego zapachu
czekolady wydobywającego się z piekarnika i
herbaty pitej w domowym zaciszu. Przepis na to ciasto polecam leniwcom :) , ponieważ jest szybkie w przygotowaniu, piękne dla oka i bardzo, bardzo pyszne :)Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:4
jajka150 g
cukru80 g
mąki pszennej2 tabliczki
gorzkiej czekolady200 g
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia9
gruszekPrzygotowanie:1. Tortownice smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą lub
kaszą manną.2.
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy
cytryną, żeby nie ciemniały, następnie możemy odkroić cienką część
gruszki (tą odchodzącą od ogonka) tak by zostały same brzuszki. Dla ładnego efektu brzuszki nacinamy wzdłuż.3. Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę 180°C.4. 2 tabliczki
czekolady łamiemy na tafelki, wkładamy z
masłem do garnka a ten do drugiego garnka z gotującą się
wodą i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej ciągle mieszając.5. Do miski wbijamy
jaja i miksujemy z
cukrem na gładką masę. Następnie do jajecznej masy dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia i znowu miksujemy do połączenia skladników. Na końcu do ciasta dolewamy stopniowo rozpuszczoną
czekoladę i
masło i ponownie miskujemy.Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy, układamy na nim
gruszki nacięciami do góry lekko je wciskając, wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.Ciasto można upiec również bez dodatku
proszku do pieczenia, wtedy jest niższe a czas pieczenia to około 25 minut.Jest pyszne :)Smacznego :)