ßßß
Miałam robić pierogi z płuckami, ale to pracochłonne zajęcie, więc z z braku czasu powstał inspirowany kuchnią angielską placek z podrobami i warzywami .Składnik na ciasto:mąka pszenna Tesco- 2 szklanki,kasza manna – 1/ 2 szklanki,margaryna – 250 g,jaja Tesco- 1 szt,kminek Tesco – 2 szczypty,sól do smaku,zimna wod wg potrzeby.Składnik na farsz:płucka cielęce – 1 kg,marchew – 4 szt,por – 1 szt,seler – 1/4 szt,pietruszka – 2 szt,rzepa czarna – 2 szt,olej do smażenia,ziele angielskie – 4 kulki,liść laurowy – 2 szt,papryka ostra Tesco- 2 szczypty,pieprz do smakusól do smaku,jajo do posmarowania ciasta – 1 szt.Przygotowanie:Wysypać przesianą make na stolnicę a następnie wymieszać ją z kaszą manną. Odrobinę posolić i wbić całe jajko. Dodać zimną, posiekana nożem margarynę, kminek i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie potrzeba wlać dwie trzy łyżki lodowatej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na dwie godziny do lodówki.Płucka umyć i oczyścić z błon i grubych żyłek. Pokroić, zalać wodą i gotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych oraz jednej startej marchewki i jednej startej pietruszki.Kiedy będą miękkie wyjąć z wywaru. Warzywa (ja wykorzystałam dwa opakowania włoszczyzny z Tesco) oskrobać ze skórki i pokroić w drobne kawałki. Na rozgrzanym oleju poddusić pozostałą marchew, pietruszkę, selera, pora oraz rzepę. Doprawić do smaku solą. Przygotować dwa małe naczynia żaroodporne. W każdym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę warzyw warstwę płucek i wlać sos spod warzyw. Doprawić ostrą papryką.Ciasto podzielić na dwie części – bo przygotowana porcja jest duża. Rozwałkować cienko. Każdą porcję płucek i warzyw nakryć ciastem. Z wierzchu posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać na gorąco. Smacznego.