ßßß
Składniki dla 8 osób :Sos:3-4 łyżki oliwy z oliwek,pół kilograma wieprzowych żeberek,włoska kiełbaska albo salami,4 ząbki czosnku,pół słoiczka koncentratu pom. ok. 75 g?1,2-1,5 kg pomidorów obranych ze skórki bez szypułek,pół szklanki wytrawnego czerwonego wina,pół szklanki wody,sól i świeżo mielony pieprz do smaku (ja dałem łyżeczkę soli i ok. półtora łyżeczki pieprzu),10 liści bazylii (ja dałem 2 łyżeczki suszonej).Klopsiki:0,5kg mięsa wołowo- wieprzowego,pół szklanki bułki tartej,2 jajka,czosnek z sosu,szczypta soli, świeżo mielonego pieprzu i oregano,2 łyżki oliwy.Na oliwie smażymy żeberka aż do mocnego zbrązowienia (ok.15 min). Wyjmujemy żeberka i wrzucamy pokrojone w półplastry salami albo kiełbaskę. Smażymy ok. 5 min. Wrzucamy 4 ząbki czosnku (lekko zgnieciony w całości) i smażymy aż nabierze złotego koloru. Potem go wyjmujemy. Dokładamy koncentrat i smażymy z kiełbaską ok. minuty. Następnie wlewamy zmiksowane lub drobno posiekane pomidory bez skórek (ew. mogą być pomidory z puszki).
Na średnim ogniu doprowadzamy do zagotowania. Wkładamy do sosu wcześniej wyjętą wieprzowinę, oraz doprawiamy sos solą, pieprzem, bazylią. Dolewamy wino. Tak gotujemy na wolnym ogniu między 1-2 h, jeśli sos byłby z byt gęsty podlewamy podczas gotowania wodą. W między czasie robimy klopsiki. Wcześniej wyjęty czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z mięsem. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy (oprócz oliwy). Formujemy małe klopsiki. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy klopsiki na brązowo. Gdy sos jest gotowy wyjmujemy żeberka i odstawiamy do innych dań. Teraz możemy dodajemy klopsiki do sosu i gotujemy razem jeszcze 15 min. Podajemy ugotowany al dente makaron penne wymieszany z sosem i klopsikami. Wszystko posypujemy grubą warstwą sera.