Wykonanie
No i masz babo placek!Mój syn jest wielkim miłośnikiem filmu Rodzina Soprano i kuchni włoskiej a ponieważ tuż przed świętami nabył książkę” Kuchnia rodziny Soprano” zanosi się na to, że przez najbliższe pół roku, będzie u nas królować kuchnia włoska:)Najbiedniejszy mój mąż, bo on nie lubi
makaronów:)W związku z powyższym mieliśmy wczoraj na obiad pastę z sosem Sunday Gravy- oczywiście w wykonaniu syna, który nota
bene talent do gotowania i pasję odziedziczył po mamusi:)
Składniki dla 8 osób :Sos:3-4 łyżki
oliwy z oliwek,pół kilograma
wieprzowych żeberek,włoska
kiełbaska albo
salami,4 ząbki
czosnku,pół słoiczka koncentratu pom. ok. 75 g?1,2-1,5 kg
pomidorów obranych ze skórki bez szypułek,pół szklanki
wytrawnego czerwonego wina,pół szklanki
wody,
sól i świeżo mielony
pieprz do smaku (ja dałem łyżeczkę
soli i ok. półtora łyżeczki
pieprzu),10 liści
bazylii (ja dałem 2 łyżeczki suszonej).Klopsiki:0,5kg
mięsa wołowo- wieprzowego,pół szklanki
bułki tartej,2
jajka,
czosnek z sosu,szczypta
soli, świeżo mielonego
pieprzu i
oregano,2 łyżki
oliwy.Na
oliwie smażymy
żeberka aż do mocnego zbrązowienia (ok.15 min). Wyjmujemy
żeberka i wrzucamy pokrojone w półplastry
salami albo
kiełbaskę. Smażymy ok. 5 min. Wrzucamy 4 ząbki
czosnku (lekko zgnieciony w całości) i smażymy aż nabierze złotego koloru.
Potem go wyjmujemy. Dokładamy koncentrat i smażymy z
kiełbaską ok. minuty. Następnie wlewamy zmiksowane lub drobno posiekane
pomidory bez skórek (ew. mogą być
pomidory z puszki).
Na średnim ogniu doprowadzamy do zagotowania. Wkładamy do sosu wcześniej wyjętą
wieprzowinę, oraz doprawiamy sos
solą,
pieprzem,
bazylią. Dolewamy
wino. Tak gotujemy na wolnym ogniu
między 1-2 h, jeśli sos byłby z byt gęsty podlewamy podczas gotowania
wodą. W
między czasie robimy klopsiki. Wcześniej wyjęty
czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z
mięsem. Dodajemy pozostałe składniki i
przyprawy (oprócz
oliwy). Formujemy małe klopsiki. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki
oliwy i smażymy klopsiki na brązowo. Gdy
sos jest gotowy wyjmujemy
żeberka i odstawiamy do innych dań. Teraz możemy dodajemy klopsiki do sosu i gotujemy razem jeszcze 15 min. Podajemy ugotowany al dente
makaron penne wymieszany z sosem i klopsikami. Wszystko posypujemy grubą warstwą
sera.