Wykonanie
            Polubiłam 
mozzarelle, ma wiele zastosowań, możemy ją wcinać na zimno, dodaną do sałatek, a także na ciepło. Topi się doskonale, pizza prezentuje się znakomicie, a smażona 
mozzarella jest po prostu obłędna w smaku. Polecam!

Składniki:(na dwie porcje)
Mozzarella (kulka)
jajko1/3 szklanki 
bułki tartejszczypta 
soliszczypta 
pieprzułyżka 
oliwy do smażeniaSalsa:
pomidor (duży) lub 2 mniejszegarść posiekane 
bazyliiszczypta 
soliszczypta 
pieprzułyżka 
oliwy
Wykonanie:Pomidora/y płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Gdy mamy wrażliwe żołądki usuwamy skórkę. Nacinamy 
pomidora w kształcie X przelewamy wrzątkiem.Usuwamy skórkę ja tego nie zrobiłam)Przecinamy 
pomidora na pół,następnie usuwamy gniazda nasienne.Kroimy w kostkę.Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną 
bazylie, 
sól, 
pieprz i łyżkę 
oliwy.Całość mieszamy i odstawiamy, aby składniki się przegryzły.
Mozzarellę odsączoną z płynu kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości) przyprawiamy 
solą i 
pieprzem.Panierujemy: obtaczamy w 
bułce tartej, następnie wkładamy do rozbełtanego 
jajka i ponownie do 
bułki tartej.Smażymy na rozgrzanej 
oliwie do zarumienienia się z obu stron.Podajemy razem z salsą i np. ulubionym 
pieczywem;)
