Wykonanie
Rillettes brzmi wytwornie, wszak z frącuska, to zawsze bardziej elegancko, czyż nie? Rillettes to zaś prosta, by nie powiedzieć przaśna potrawa, przekąska, najlepiej smakująca na ciemnym,
razowym chlebie z dobrym
chrzanem czy domowym
kiszonym ogórkiem. Rillettes (czyt: rijet) to nic innego niż delikatne "wyczesane"
mięso zatopione w aromatycznym tłuszczu . Możne być wieprzowe, kacze, czy z
królika. W sezonie gęsim, przy okazji przygotowywania gęsich ud konfitowanych, warto kupić o 2 sztuki więcej niż potrzebne do obiadu, by przyrządzić z nich doskonałe gęsie rillettes ze
śliwką kalifornijską w trójniaku . Zróbcie koniecznie w tym sezonie!
Kiedy już niemal wszystko gotowe na kolejne święto, podłogi czyste, obrusy wyprasowane, a
mięso zamarynowane, rozpalam kominek i słucham Louisa Armstronga, dziś z Oscarem Petersonem w "Just One Of Those Things", posłuchajcie... piękne!Przychodzi tak czas, gdy przed świętami, które by one nie były, nie jestem urobiona po łokcie. Syn odkurza, drugi ogarnia zmywarkę, talerze, córka myje podłogi i prasuje obrusy, a jak ją bracia uproszą to i ich koszule przeciągnie parą. Ja leniuchuję przy kominku, bo
mięso znów robi się samo - konfitowane uda, rillettes w kilka krótkich chwil, albo
gęś pieczona w całości, którą tez wystarczy tylko czasem podlać sosem i dopieścić spojrzeniem. Już przy
stole mauż kroi piękną, rumianą
gęś i można świętować. Na 11 listopada będzie u nas jak zawsze
gęś lub
kaczka z
jabłkami, czerwony obrus z
białym, haftowanym bieżnikiem i dobre
wino, tym razem polskie Solaris z
Winnicy Turnau.Jeśli w tym roku nie zdecydujecie się na pieczenie całej gęsi,na Św Marcina, czy Boże Narodzenie, a będziecie konfitować gęsie udka, wrzućcie 2-3 dodatkowe gęsie uda do wolnowaru, by przyrządzić z nich fantastyczne rillettes . Wspaniałe, sycące, "deserowe" danie dla tych, co wolą
chleb ze
smalcem od ciasta
czekoladowego. Rillettes to fajna przekąska na jesienną kolację,
mięso jest obłędnie delikatne, soczyste, mięciutkie. Doprawiam je moczonymi w trójniaku
śliwkami kalifornijskimi i konfitowanym razem z gęsiną
czosnkiem .
Bo liczy się składnik, prostota i dobre smaki.
Potem kufel dobrego
piwa albo kieliszek
czerwonego wina i można schować się pod ciepłym pledem na kanapie.Pamiętacie jak w przepisie na gęsie uda konfitowane mówiłam o wrzuceniu do tłuszczu kilku ząbków
czosnku w łupinach? To właśnie ten moment, gdy je wykorzystamy, są wyśmienite!Nie bójcie się konfitowania! Można konfitować w garnku lub wolnowarze (samo się dzieje!),
potem wystarczy uda wyjąc ostrożnie łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe "wyczesać" jak pulled
pork, dwoma widelcami.
Potem krótka chwila na doprawienie
mięsa i można je przekładać do najpięknyejszych słoików jakie macie, zalać aromatycznym tłuszczem gęsim i wstawić do stężenia do lodówki.Rillettes ma długi termin trwałości, nawet kilka tygodni. Z gęsim rillettes świetnie żenią się słodkie
suszone śliwki, aromatyczny trójniak, mięciutki, słodki
czosnek konfitowany i przesmażone na gęsim tłuszczu
szalotki. Prosto, pysznie, domowo. Czas na gęsinę!Hej, no jasne, że to nie dieta dla "zgrabnych panien", ale tak po prawdzie, dlaczego nie? Od kromki razowca z boskim gęsim rillettes tylko błogo się na duszy robi i można zrezygnować z porcji sernika w
czekoladzie. Można do męskiego
serca trafić przez żołądek, można się nacieszyć, a
potem znów tęsknić do gęsinowego sezonu. Listopad, właśnie się zaczął czas na gęsinę, zróbcie rillettes!2 gęsie uda konfitowane w tłuszczu gęsim (klik, tu przepis jak je zrobić)4 ząbki
czosnku konfitowane razem z udami gęsimiok 150-200g tłuszczu gęsiego pozostałego po konfitowaniu2
szalotki2 łyżki suszonego
majerankuszczypta
soli morskiej50g
śliwek kalifornijskich50ml
miodu pitnego trójniaka GTSCiepłe uda gęsie wyjmij z tłuszczu, zdejmij z nich skórę (nie będzie potrzebna), a
mięso rozerwij na włókna używając dwóch widelców (jak pulled
pork). Przełóż
mięso do miski, dodaj rozgniecione widelcem ząbki
czosnku z konfitowania (wyjęte z łupin).
Śliwki kalifornijskie zalej trójniakiem i odstaw do marynowania na minimum 2 godziny,
potem odlej
miód (można go wypić), a
śliwki drobniutko posiekaj.Rozgrzej tłuszcz z konfitowania gęsi, dodaj pokrojone w piórka
szalotki i przesmaż chwilę, aż się pięknie ze
złocą, wymieszaj całość z
mięsem, dodaj namoczone w trójniaku, posiekane
śliwki kalifornijskie, dopraw całość szczyptą
soli,
majerankiem. Przełóż doprawione
mięso do słoików, zalej tłuszczem, posyp
majerankiem i odstaw do lodówki na noc.Podawaj rillettes na kromce ciemnego
chleba z dobrym
chrzanem albo domowym
kiszonym ogórkiem. Pyszne!