ßßß
Lubię jesień. Lubię kolorowe liście spadające z drzew, lubię zbierać kasztany, chodzić na spacery i szurać w liściach, lubię jesienne słońce, lubię śpiew ptaków, grzyby i wrzosy. Lubię jesienne wieczory spędzone z książką i kubkiem dobrej, aromatycznej herbaty. Lubię ogrzewać się kocem i poprawiać sobie humor słodkim akcentem. Lubię dynię, jabłka i śliwki. I nawet jak deszcz pada i wieje ja mam zawsze uśmiech. Jestem nałogowcem jeżeli chodzi o herbaty.Piję ich kilka dziennie, szukam nowych smaków i aromatów. Ostatnio otrzymałam od Ahmad Tea London paczuszkę pełną herbat. Cynamon, imbir i kardamon to smakowite połączenia herbat na jesienne wieczory. Stworzyłam swój własny sposób na jesienną, rozgrzewającą herbatę na bazie jednej z mieszanek. Herbata wyszła po prostu wspaniała, z nutą śliwki, cynamonu i lekkim posmakiem czerwonego wina. Zdecydowanie zachwyca smakiem. A wy macie ochotę na filiżankę takiej herbaty ?Zapraszam :-)Składniki:- 8 śliwek- 4 łyżki czerwonego wina - u mnie półwytrawne- 2 łyżeczki mioduWykonanie:Potrzebne będą nam małe kokilki do pieczenia, lub jedno naczynie. Śliwki kroimy na kawałki i umieszczamy w naczynkach, polewamy winem i miodem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Zaparzamy w imbryczku herbatę - na 1 l wody wystarczą 3 torebki. Herbatę przelewamy do filiżanek lub kubków i dodajemy upieczone śliwki razem z sokiem, możemy jeszcze dosłodzić do smaku miodem. Herbata wspaniale smakuję, jest idealna na jesienne wieczory.