ßßß
Aloes zwyczajny działa na cały organizm i ma właściwości wzmacniające oraz immunostymulujące. Dodatkowo preparaty z soku aloesowego przyjmowane doustnie pomagają w chorobach żołądka, jelit, oskrzeli, nerwobólach, chorobach reumatycznych…Składniki wina aloesowego:30 dag- liście aloesu z rośliny co najmniej dwu lub trzy letnich,350 ml – wino czerwone (wytrawne lub półwytrawne),3 łyżki- miód naturalny.Przygotowanie:Oberwać liście aloesu (najlepsze jak najstarsze). Umyć je, osuszyć a potem zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 10 do 14 dni. Po dwóch tygodniach odkroić z liści brzeżne kolce a same liście zmiksować w rozdrabniaczu. Zalać powstałą miazgę winem, dodać miód i dokładnie wymieszać. Wino przelać do butelki z ciemnego szkła i odstawić na 5-7 dni w chłodne, ciemne miejsce (ale już nie do lodówki). Po mniej więcej tygodniu wino przecedzić przez płótno, zlać do czystej butelki. Trzymać w lodówce.
Kuracja winem aloesowym:Wino pijemy przez tydzień po jednej łyżeczce 2-3 razy dziennie. Przez kolejne 3-4 tygodnie 2-3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej a następnie przez kilka tygodni do skończenia winka ponownie po 1 łyżeczce od herbaty trzy razy dziennie. Po skończonej kuracji dobrze jest sobie zrobić kilka miesięcy przerwy przed następną. Nie ma obawy jeśli chodzi o przedawkowanie wino aloesowe nie jest bardzo smaczne, sok z aloesu nadaje mu gorzki smak:)