ßßß Cookit - przepis na Grzane wino z pomarańczą KULINARNIE NIEBANALNIE

Grzane wino z pomarańczą KULINARNIE NIEBANALNIE

nazwa

Wykonanie

CZERWONE WINO – WŁAŚCIWOŚCI
Lampka czerwonego wina poprawia krążenie i rozgrzewa jeśli zdecydujecie się na wino grzane. Przede wszystkim jednak chroni nasze serce, stąd właśnie Francuzi cieszą się tak dobrą kondycją oraz mniejszą zachorowalnością na choroby sercowo-naczyniowe niż inni mieszkańcy Europy, a to za sprawą zawartych w winie polifenoli (flawonoidów) odpowiedzialnych za piękny czerwony kolor wina, a wśród nich szczególnie istotnych dla naszego organizmu kwercetyny, resweratrolu i katechiny. Związki te skutecznie hamują reakcje wolnych rodników, dzięki czemu mają swój udział w zwalczaniu nowotworów. Ponadto zmniejszają tworzenie się skrzepów, hamują procesy zapalne naczyń krwionośnych, zwiększają ich rozkurcz oraz usprawniają przepływ krwi oraz transport tlenu do serca dzięki czemu zwolennikom czerwonego wina nie groźna miażdżyca.
200 ml wytrawnego czerwonego wina (ja wybrałam chilijskie)
1 łyżka suszu owocowego (najlepszy będzie specjalny susz do grzańca, który możecie zakupić w zasadzie w prawie każdej herbaciarni)
1 łyżka miodu
1/2 pomarańczy
Podane składniki wystarczą do przygotowania 1 lampki grzanego wina.
Pomarańczę kroimy w plastry.
200 ml wina przelewamy do rondla. Dodajemy 4 plastry pomarańczy oraz 1 łyżeczkę suszu owocowego. Całość podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu do momentu aż zacznie delikatnie wrzeć i od razu wyłączamy dopływ ciepła.
Gdy tak przygotowany grzaniec lekko wystygnie dodajemy 1 łyżkę miodu i dokładnie mieszamy.
Grzane wino cedzimy i przelewamy do ceramicznego naczynia na grzańca (z niego smakuje najlepiej) lub do lampki do czerwonego wina.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/grzane-wino-z-pomarancza