Wykonanie
Za oknem, mróz coraz bardziej
szczypie w nos, więc należy dogrzewać się również "od środka";) Ja najczęściej sięgam po dużą
herbatę z
miodem, albo
kakao, jednak od czasu do czasu pozwalam sobie na coś więcej;) Kiedy już siadam w fotelu pod kocem, przed ulubionym filmem, kiedy już obiad ugotowany i podany a naczynia równo ułożone, powoli schną na suszarce, rozkoszuję się lampką ulubionego
wina w wersji na ciepło. Znajdują się w nim wszystkie smaki, które kojarzą się z atmosferą świąt, co jeszcze bardziej relaksuje mnie po godzinach spędzonych w kuchni przy lepieniu pierogów, uszek i innych dań świątecznych:)
Składniki: na 2 porcje2 szklanki ulubionego
czerwonego wina półsłodkiegosok z 1
pomarańczy + 2 plastry do dekoracji3 cm kawałek kory cynamonowej3
goździkiłyżka
mioduPrzygotowanie:Przekrójcie
pomarańczę na pół, wyciśnijcie sok z obu połówek do garnuszka, w którym wszystko będziecie podgrzewać. To co zostanie po wyciśnięciu soku również wrzućcie do garnka dla uzyskania jeszcze większego aromatu. Dodajcie
cynamon,
goździki i
miód po czym wlejcie
wino. Podgrzewajcie na małym ogniu. Jak się zagotuje wyłączcie i przelejcie do naczyń z plastrem
pomarańczy w środku.