ßßß Cookit - przepis na Schab faszerowany śliwkami

Schab faszerowany śliwkami

nazwa

Wykonanie

środa, 22 Grudzień 2010, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Najlepszy przepis na schab jaki znam. Autorstwa pana Macieja Kuronia. Trochę zmodyfikowany przeze mnie. Przepis pochodzi z tej strony – (klik)
Składniki:
2 kg schabu
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
Marynata
3 łyżki oleju
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
1,5 łyżki białego octu winnego
Farsz
10 dag suszonych śliwek bez pestek
Dzień przed przygotowaniem schab myjemy i osuszamy. Ostro zakończonym nożem nacinamy niedużą kieszeń. Przygotowujemy marynatę z oleju, posiekanego na kawałki czosnku, majeranku i octu winnego. Wkładamy mięso do miseczki i oblewamy. Wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia wyciągamy schab, wyrzucamy czosnek, a do nacięcia wkładamy śliwki. Obwiązujemy mięso białą bawełnianą nicią, wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240ºC. Zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wieprzowina/schab-faszerowany-sliwkami