Wykonanie
środa, 22 Grudzień 2010, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Najlepszy przepis na
schab jaki znam. Autorstwa pana Macieja Kuronia. Trochę zmodyfikowany przeze mnie. Przepis pochodzi z tej strony – (klik)Składniki:2 kg
schabu2 łyżki
oleju1 łyżka
mioduMarynata3 łyżki
oleju4-5 ząbków
czosnku1 łyżka
majeranku1,5 łyżki
białego octu winnegoFarsz10 dag suszonych
śliwek bez pestekDzień przed przygotowaniem
schab myjemy i osuszamy. Ostro zakończonym nożem nacinamy niedużą kieszeń. Przygotowujemy marynatę z
oleju, posiekanego na kawałki
czosnku,
majeranku i
octu winnego. Wkładamy
mięso do miseczki i oblewamy. Wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia wyciągamy
schab, wyrzucamy
czosnek, a do nacięcia wkładamy
śliwki. Obwiązujemy
mięso białą bawełnianą nicią, wkładamy do brytfanny, polewamy
olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240ºC. Zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni
mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego
mięsa miodem i dopiekamy jeszcze 20 minut.