Wykonanie
Nareszcie miałam chwilę, żeby ogarnąć kilka fantastycznych przepisów na dania z
kaczką w roli głównej, które niedawno przyrządzaliśmy na warsztatach z Arturem Morozem. Dziś będzie chyba mój ulubiony - GENIALNY i super prosty przepis na pierś
kaczki z korzennymi
śliwkami . Pomysł banalny, a danie absolutnie wybitne.
Kaczka aż prosi się o
owoce, a
śliwki do kaczej piersi smakują wybornie. To wspaniały pomysł na danie odświętne, przy którym na dodatek wcale nie trzeba się napracować.
A dziś śpiewa Adele w premierowym " Hello ". Tyle się na nowa Adele naczekałam...Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości czy i jak podać kacza pierś na jakąś bardziej szczególną okazję, na święta, czy rodzinny obiad. KONIECZNIE zróbcie te
kaczkę jesienią. Przepis jest super prosty i tak wspaniale łączy
słodycz, nieco dymny posmak
śliwek duszonych z
korzennymi przyprawami i odrobiną
octu winnego z delikatną, aromatyczną piersią
kaczki. To łatwe, i proste i pyszne danie!
Kaczka i
śliwka - uwielbiam to połączenie! zresztą stali czytelnicy zapewne znają moja miłość do
śliwek - pieczonych, duszonych, w deserach, do śniadania i w daniach wytrawnych. Koniecznie zróbcie
kaczkę ze
śliwkami na najbliższy weekend, tak na próbę, ok? Bo
potem na stałe wpiszecie sobie to danie do brulionu z "przepisami na święta" promis!proporcje dla 4 osób2 duże piersi
kaczki ze skórą
sól morska700g świeżych lub mrożonych
śliwek4
szalotkikilka gwiazdek
anyżukilkanaście
goździków1-2 łyżki
miodu lipowego (w zależności od tego jak słodkie są
śliwki)50ml
octu z
czerwonego wina lub
octu balsamicznegoświeżo mielony
pieprzPiersi umyj, osusz, oprósz
solą i odstaw na 30 minut.
Potem smaż na suchej patelni od strony skóry, aż skóra ładnie się zrumieni i będzie chrupiąca Przewróć piersi
kaczki na drugą stronę i smaż ok 2 minut*. Pierś musi pozostać soczysta, różowa i jędrna w środku, nie wolno jej przesuszyć. Zdejmij usmażone piersi na deskę, zawiń w folię aluminiową i pozostaw, by odpoczęły. Pamiętaj o tym "odpoczynku", gdyż świeżo wysmażona pierś po przekrojeniu wypuści wszystkie
soki, a jeśli damy jej te kilka-kilkanaście minut, pozostanie soczysta.
Śliwki umyj, przepołów i usuń pestki.
Szalotki pokrój w piórka.Na tłuszczu , który pozostał po smażeniu piersi
kaczki przesmaż
śliwki z
szalotkami,
goździkami i
anyżem. ok 10 minut. Gdy
owoce już nieco zmiękną , dodaj
miód, dopraw świeżo mielonym
pieprzem, wlej
ocet winny lub balsamiczny i redukuj sos.Piersi
kaczki pokrój w plastry, podawaj z duszonymi
śliwkami korzennymi i
pure ziemniaczanym. Biesiadnicy będą zachwyceni!* trudno jest mi określić określić dokładny czas smażenia, ale będzie to od kilku do kilkunastu minut z jednej strony (różowe
mięso zacznie powoli blednąć, gdy skórka będzie bardzo rumiana, przewracamy) plus 2-4 minuty z drugiej strony. Ja lubię pierś soczystą i różową, zatem smażę krócej, ale znam osoby, które nie
tkną różowego
mięsa, zatem proponuję na wyczucie i własny smak. Proszę pamiętać, że piersi "dojdą" jeszcze w folii aluminiowej.