Wykonanie
Kapusta czerwona jako pyszny dodatek do
mięs, duszona w czerwonym
wytrawnym winie, co wzbogaci jej smak i podkreśli piękny kolor. Z nutka
słodyczy :)Składniki:
Kapusta czerwona - około 1 kg
cebula czerwona - szt. 2
ocet balsamiczny ciemny - 4 łyżki
goździki - 6 szt.
masło - 50 g
gałka muszkatołowa - pól łyżeczki (świeżo starty)
sos sojowy - 1 łyżka
oliwa - 2 łyżki
miód lipowy - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
sól morska - 1,5 łyżeczki
pieprz - 0,5 łyżeczki
czerwone wino - 250 mlWykonanie:Posiekaną
cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, solimy odrobinę i słodzimy
cukrem, karmelizujemy. Po chwili dorzucamy poszatkowaną, umytą i osuszoną
kapustę, chwilę smażymy. Zalewamy
winem i przyprawiamy resztą przypraw, a więc,
goździki,
sól,
pieprz,
sos sojowy,
gałka muszkatołowa.
Miód dodajemy na samym końcu aż
kapusta będzie miękka. Czas gotowania około 40 minut.I gotowa aromatyczna i bardzo smaczna
kapusta. Wystarczy dobre, świeże, chrupiące
pieczywo, na przyklad
bagietka i danie nas zadowoli i nasyci :)
Smacznego.