ßßß Cookit - przepis na Kapusta czerwona duszona z winem

Kapusta czerwona duszona z winem

nazwa

Wykonanie

Kapusta czerwona jako pyszny dodatek do mięs, duszona w czerwonym wytrawnym winie, co wzbogaci jej smak i podkreśli piękny kolor. Z nutka słodyczy :)
Składniki:
Kapusta czerwona - około 1 kg
cebula czerwona - szt. 2
ocet balsamiczny ciemny - 4 łyżki
goździki - 6 szt.
masło - 50 g
gałka muszkatołowa - pól łyżeczki (świeżo starty)
sos sojowy - 1 łyżka
oliwa - 2 łyżki
miód lipowy - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
sól morska - 1,5 łyżeczki
pieprz - 0,5 łyżeczki
czerwone wino - 250 ml
Wykonanie:
Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, solimy odrobinę i słodzimy cukrem, karmelizujemy. Po chwili dorzucamy poszatkowaną, umytą i osuszoną kapustę, chwilę smażymy. Zalewamy winem i przyprawiamy resztą przypraw, a więc, goździki, sól, pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa. Miód dodajemy na samym końcu aż kapusta będzie miękka. Czas gotowania około 40 minut.
I gotowa aromatyczna i bardzo smaczna kapusta. Wystarczy dobre, świeże, chrupiące pieczywo, na przyklad bagietka i danie nas zadowoli i nasyci :)
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/02/kapusta-czerwona-duszona-z-winem.html