ßßß
Kanapka ze słodką konfiturą z karmelizowanej cebuliDo czego można wykorzystać konfiturę z cebuli? Praktycznie do wszystkiego. Idealnie sprawdzi się ona jako dodatek do wędlin czy serów pleśniowych. Niesamowicie wzbogaca smak kanapki do pracy z camembertem i awokado. Ja używam jej również zamiast okrasy do pierogów oraz jako dodatek do kremowych zup. Można ją pasteryzować i przechowywać w słoiczku przez kilka miesięcy. Rzecz jasna z wiadomych powodów nie uchowa się ona przez tyle czasu w spiżarni 😉Konfiturę cebulową można przygotować praktycznie o każdej porze roku i z dowolnego typu cebuli. W zależności czy wybierze się odmianę czerwoną, białą czy żółtą będzie ona mieć inny smak. Ogromną rolę odgrywają również dodatki. Moją bazą w podanym przepisie był ocet balsamiczny i rum. Swego czasu dodałam sok z aronii, a jeszcze innym razem smażone śliwki. Kolejną natomiast planuję z jabłkami i octem winnym. A Wy z czym chcielibyście przygotować swoją wersję?Składniki:1 kg cebuli2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki miodu gryczanego1/3 szklanki octu balsamicznego1/4 szklanki rumu1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka masłasól morskapieprz świeżo mielonyPrzygotowanie:Cebulę kroję w piórka i przekładam na patelnię o grubym dnie. Smażę na oliwie z oliwek do momentu aż się zeszkli. Następnie dosypuję cukier i smażę na dużym ogniu aż cebula delikatnie zarumieni się. Należy bez przerwy mieszać, aby nic się nie przypaliło.Zmniejszam ogień i dolewam ocet balsamiczny. Po kilki minutach wlewam rum oraz dokładam masło i miód. Doprawiam solą i pieprzem.Redukuję płyny o połowę, zmniejszam gaz do minimum i przykrywam patelnię. Duszę pod przykryciem przez ok 30 minut do czasu aż cebula zrobi się miękka. Mieszam co kilka minut i w razie potrzeby dolewam odrobinę wody.Przekładam do słoiczków i wekuję. Jeżeli jest potrzeba dłuższego przechowywania konfitury należy ją poddać procesowi pasteryzacji.Tymczasem podrzucam do posłuchania w jesienny wieczór.