Wykonanie
O
konfiturze z
cebuli pierwszy raz usłyszałam ze 3 lata temu. Wówczas wydawało mi się to stosunkowo
dziwną kombinacją. Szybko jednak przekonałam się do niej i teraz przyrządzam ją regularnie, za każdym razem starając się nieco zmodyfikować przepis.
Kanapka ze słodką
konfiturą z karmelizowanej
cebuliDo czego można wykorzystać
konfiturę z cebuli? Praktycznie do wszystkiego. Idealnie sprawdzi się ona jako dodatek do
wędlin czy
serów pleśniowych. Niesamowicie wzbogaca smak kanapki do pracy z
camembertem i
awokado. Ja używam jej również zamiast okrasy do pierogów oraz jako dodatek do kremowych zup. Można ją pasteryzować i przechowywać w słoiczku przez kilka miesięcy. Rzecz jasna z wiadomych powodów nie uchowa się ona przez tyle czasu w spiżarni 😉
Konfiturę cebulową można przygotować praktycznie o każdej
porze roku i z dowolnego typu
cebuli. W zależności czy wybierze się odmianę czerwoną, białą czy żółtą będzie ona
mieć inny smak. Ogromną rolę odgrywają również dodatki. Moją bazą w podanym przepisie był
ocet balsamiczny i
rum. Swego czasu dodałam sok z aronii, a jeszcze innym razem smażone
śliwki. Kolejną natomiast planuję z
jabłkami i
octem winnym. A Wy z czym chcielibyście przygotować swoją wersję?Składniki:1 kg
cebuli2 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżki
miodu gryczanego1/3 szklanki
octu balsamicznego1/4 szklanki
rumu1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
masłasól morskapieprz świeżo mielonyPrzygotowanie:
Cebulę kroję w piórka i przekładam na patelnię o grubym dnie. Smażę na
oliwie z oliwek do momentu aż się zeszkli. Następnie dosypuję
cukier i smażę na dużym ogniu aż
cebula delikatnie zarumieni się. Należy bez przerwy mieszać, aby nic się nie przypaliło.Zmniejszam ogień i dolewam
ocet balsamiczny. Po kilki minutach wlewam
rum oraz dokładam
masło i
miód. Doprawiam
solą i
pieprzem.Redukuję płyny o połowę, zmniejszam gaz do minimum i przykrywam patelnię. Duszę pod przykryciem przez ok 30 minut do czasu aż
cebula zrobi się miękka. Mieszam co kilka minut i w razie potrzeby dolewam odrobinę
wody.Przekładam do słoiczków i wekuję. Jeżeli jest potrzeba dłuższego przechowywania
konfitury należy ją poddać procesowi pasteryzacji.Tymczasem podrzucam do posłuchania w jesienny wieczór.