ßßß
Składniki :1 kg śliwek węgierek1 duża czerwona cebula50g suszonej żurawiny125 ml octu z czerwonego wina5 łyżek octu balsamicznego150 g cukrułyżeczka soli1 łyżka suszonego tymianku4 gałązki świeżego tymiankupieprzPrzygotowanie :Śliwki dryluje i drobno siekam.Przekładam do garnka, zasypuję cukrem i solą, mieszam i odstawiam na 1-2 godziny.Cebulę drobno siekam , dokładam do śliwek.125 ml octu z czerwonego wina dodaję do śliwek, mieszam.Włączam gaz , doprowadzam do wrzenia i gotuję około 30 minut.Dodaję tymianek suszony i świeży, ocet balsamiczny, żurawinę, przyprawiam pieprzem, mieszam podgrzewam kolejne 5 minut.Gorące przekładam do słoików, dobrze zakręcam, odwracam słoik do góry dnem.Inspirację czerpałam Moje Gotowanie, nr wrzesień 2014