Wykonanie
Składniki :1 kg
śliwek węgierek1 duża
czerwona cebula50g
suszonej żurawiny125 ml
octu z
czerwonego wina5 łyżek
octu balsamicznego150 g
cukrułyżeczka
soli1 łyżka suszonego
tymianku4 gałązki świeżego
tymiankupieprzPrzygotowanie :
Śliwki dryluje i drobno siekam.Przekładam do garnka, zasypuję
cukrem i
solą, mieszam i odstawiam na 1-2 godziny.
Cebulę drobno siekam , dokładam do
śliwek.125 ml
octu z
czerwonego wina dodaję do
śliwek, mieszam.Włączam gaz , doprowadzam do wrzenia i gotuję około 30 minut.Dodaję
tymianek suszony i świeży,
ocet balsamiczny,
żurawinę, przyprawiam
pieprzem, mieszam podgrzewam kolejne 5 minut.Gorące przekładam do słoików, dobrze zakręcam, odwracam słoik do góry dnem.Inspirację czerpałam Moje Gotowanie, nr wrzesień 2014