Wykonanie
Share the post "Świąteczna
kaczka pieczona z sosem
wiśniowym z
winem Porto / Christmas roast duck with
port and cherry sauce"Przepyszna, soczysta,
kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z
miodu i
wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym
stole. Podana z doskonałym sosem z
wiśni i
wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas w trakcie pieczenia. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Przygotowanie z pieczeniem 3 godzinySkładniki na
kaczkę:
kaczka o wadze 1,5-2kg1/2
cebuli4 ząbki
czosnku¼
cytrynykilka gałązek
tymiankuSkładniki na glazurę:2 łyżki
brązowego cukru3 łyżki
miodu150ml
wina Porto2 łyżki
octu balsamicznegochlust
sosu sojowego i
sosu WorcestershireSkładniki na sos z
wiśni i
Porto:2 łyżki
oleju rzepakowego (
olej Kujawski)1
cebula, pokrojona w drobną kostkę200 ml
wina Porto250 g świeżych lub mrożonych
wiśni (bez pestek i przekrojonych na połówki)300 ml
bulionu drobiowego2 łyżki
dżemu wiśniowego (lub
powideł śliwkowych)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Natłuść ruszt ustawiony nad głęboką blaszką do pieczeni.
Kaczkę opłucz i dokładnie osusz wewnątrz i na zewnątrz papierowymi ręcznikami.
Ostrym nożem natnij skórkę
kaczki od strony piersi, aby tłuszcz lepiej się wytapiał. Następnie natrzyj
kaczkę dokładnie z każdej strony
solą (także wnętrze) i nafaszeruj ją przygotowaną
cebulą,
czosnkiem,
cytryną i
tymiankiem , po czym odstaw na czas przygotowania glazury.W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki glazury i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Rozsmaruj glazurę pędzelkiem cienką warstwą na całej
kaczce (resztę glazury zachowaj na później). Tak przygotowaną
kaczkę włóż do nagrzanego piekarnika.Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170 oC i piecz kolejne 1,5 do 2 godzin lub do momentu, aż
kaczka będzie już upieczona (po nakłuciu najgrubszej części uda będzie wypływał przeźroczysty płyn). Co 20 minut smaruj
kaczkę glazurą.Gdy
kaczka jest upieczona wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 10-15 minut przed pokrojeniem.W międzyczasie przygotuj sos. W rondelku rozgrzej
olej Kujawski, włóż
cebulkę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie zwiększ ogień, wlej
Porto i gotuj, aż większość
wina odparuje. Dodaj
wiśnie,
bulion i
dżem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji
syropu. Podawaj
kaczkę z przygotowanym sosem i lekką
sałatką.*Porada: Zachowaj wytopiony z
kaczki tłuszcz do smażenia przepysznych ziemniaczków lub innych potraw. Przechowuj go w lodówce.Smacznego!
English versionChristmas Roast Duck with
Port and Cherry Sauce(4 servings)Ingredients for the duck:1 . 50-2kg whole duck1/2 onion4 cloves of garlic1 wedge of lemonfew sprigs of thymeIngredients for the glaze:2 tbsp brown sugar3 tbsp honey150ml
port2 tbsp balsamic vinegara splash each of soy sauce and worcestershireIngredients for the
port and cherry sauce:2 tbsp of canola oil (
olej Kujawski)1 onion, finely diced200 ml
port250 g of fresh or frozen cherries (pitted and halved)300 ml chicken stock2 tbsp of cherry jam (or plum jam)Instructions:Preheat oven to 220°C and lightly grease the rack over a deep roasting
tray.Rinse the duck and dry the inside and outside of the duck with paper towels. With a sharp knife, score the skin in a criss cross pattern. Rub sea salt and black pepper liberally over the skin and inside the cavity. Stuff the cavity with the onion, garlic, lemon and thyme and set aside while you prepare your glaze.To
make the glaze, combine all the ingredients in a saucepan and bring to a boil. Simmer for 5 minutes until lightly thickened. Grab a pastry brush and paint a light coating of glaze all over the bird. Place the duck on the roasting rack, breast
side up, and put it in the oven.After 10 minutes, reduce the oven temperature to 170°C and cook for a further 1,5 to 2 hrs or until duck is cooked and tender (juices would run clear if you pierced the thickest meatiest part of the leg). Every 20 minutes or so, baste the duck with
more luscious glaze and a bit of the fat.When duck is ready, remove from oven and rest for at least 10 minutes.For the
Port and cherry sauce heat up the oil in a saucepan over medium heat, then sauté the onion until translucent. Increase the heat to high, deglaze the pan with the
port and cook until
most of the
port has evaporated. Add the cherries, stock and jam, bring to a boil and simmer until the sauce has thickened to a light
syrup consistency.Enjoy!
Share the post "Świąteczna
kaczka pieczona z sosem
wiśniowym z
winem Porto / Christmas roast duck with
port and cherry sauce"